Conducătoarea instituției care nominalizează anual laureații Premiului Nobel pentru Literatură și-a depus demisia în urma unei crize de imagine.
Sara Danius a renunțat la funcția din fruntea Academiei Suedeze pe fondul unui scandal sexual care a pătat imaginea instituției. În vârstă de 55 de ani, Danius a făcut publică decizia după o întrevedere de urgență în cursul zilei de joi, la Stockholm, cu membrii Academiei.
Demisie cu efect imediat
„A fost dorința Academiei ca eu să părăsesc postul de secretar general permanent. Am luat această decizie cu efect imediat”, a declarat Danius presei naționale din Suedia, citată de Euronews. Ea nu este direct implicată în chestiunea care a dus la cea mai gravă criză de imagine din istoria instituției responsabile, printre altele, de selectarea laureaților Premiului Nobel pentru Literatură.
Dezvăluiri în presă
Demisia ei survine după ce cotidianul suedez Dagens Nyheter, la care Sara Danius a colaborat timp de peste două decenii în calitate de critic literar, a publicat în luna noiembrie a anului trecut mărturiile a 18 femei care afirmau că au fost hărțuite și agresate sexual de Jean-Claude Arnault, soțul uneia dintre membrii Academiei Suedeze, poeta și scriitoarea Katarina Frosterson.
Reacții de blam
După ce Academia a votat săptămâna trecută împotriva demiterii lui Frosterson, trei membri au demisionat în semn de protest. La scurt timp după demisia lui Danius, și Frosterson și-a depus mandatul, în speranța că „Academia Suedeză va supraviețui ca instituție”.
Cum rămâne cu Premiul Nobel pentru Literatură?
Criza a ridicat îngrijorări cu privire la Premiul Nobel pentru Literatură și la imaginea Suediei în exterior. „Deja a afectat Premiul Nobel destul de sever, iar aceasta este o mare problemă”, a recunoscut Danius. Începând din anul 1901, în total 114 oameni de cultură au primit Premiul Nobel pentru Literatură, între care nuvelista și poeta Herta Müller (2009), originară din România.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu