EXCLUSIV  „Pod uman și cultural“ între România și Iordania. George Maior: E impresionant din punct de vedere național!

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Ambasadorul George maior a vorbit despre comunitatea românească din Iordania.

Diplomatul George Maior, ambasadorul României în Iordania, a vorbit despre comunitatea românească de acolo și modul în care căsătoriile mixte au reușit să sudeze o relație extrem de bună între cele două națiuni:

„E vorba de o comunitate de români iordanieni bazată pe un fapt inedit, pe o prezență destul de mare a iordanienilor în România începând cu anii ’70, când Statul Român a oferit, sistematic, burse studenților iordanieni pentru a studia în România în diverse domenii. Au studiat preponderent în Medicină, dar nu exclud nici Politehnica.

Acești studenți, pe lângă parcursul profesional bun pe care l-au avut în România, au interacționat cu mediul cultural românesc, mulți s-au atașat profund de istoria și valorile noastre tradiționale și le-au purtat și în Iordania. Mulți s-au căsătorit cu femei din România, au întemeiat familii mixte și, ceea ce este impresionant, din punct de vedere național și cultural românesc, e faptul că au prezervat, în cadrul acestor familii, limba, păstrarea unor obiceiuri, dragostea pentru cultura română și dragostea pentru România.

Acest lucru creează un pod uman și cultural între România și Iordania, pentru că diplomația nu este doar despre interese strategice sau economice, sau dialog politic, ci și despre interacțiune între culturi și civilizații la nivel uman. Acest lucru este pregnant în această comunitate din Iordania și, într-adevăr, ajută la modul fundamental și existențial relația foarte bună pe care o avem.“, a precizat George Maior.

George Maior: Se creează un mediu vibrant pentru raporturile culturale româno-iordaniene

„Această comunitate s-a structurat pe diverse asociații, Asociația Româno-Iordaniană pentru Cultură, Asociația Absolvenților Iordanieni de Medicină, Clubul Absolvenților Iordanieni ai Universităților din România și este plăcut să vezi, cu resurse puține, cum reușesc să inițieze programe de manifestări culturale, de dezbatere, pe evenimente comune celor două țări, comune istoriei lor, cum încearcă să promoveze cultura română în Iordania, în diverse domenii, de la limbă, literatură, poezie, film și până la istorie și alte chestiuni interesante.

O fac sistematic, regulat, din propria lor inițiativă și propriile lor resurse și acest lucru creează un mediu vibrant pentru raporturile culturale româno-iordaniene. Astfel, se facilitează și munca ambasadei care, la rândul ei, încearcă să ajute această dezvoltare frumoasă“, a precizat, la DC News, ambasadorul George Maior.

Emisiunea face parte din proiectul „Apel la educație”, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel