PMP critică Guvernul: Măsurile luate pentru rezolvarea crizei energetice, insuficiente. Ascund grave disfuncționalități ale sistemului energetic național

PMP: Măsurile luate de Guvernul României pentru rezolvarea crizei energetice sunt insuficiente și nu fac decât să ascundă gravele disfuncționalități ale sistemului energetic național / Sursa: Pexels
PMP: Măsurile luate de Guvernul României pentru rezolvarea crizei energetice sunt insuficiente și nu fac decât să ascundă gravele disfuncționalități ale sistemului energetic național / Sursa: Pexels

Partidul Mișcarea Populară critică Guvernul României, cu privire la modul în care gestionează criza energetică. 

'Măsurile luate de Guvernul României pentru rezolvarea crizei energetice sunt insuficiente și nu fac decât să ascundă gravele disfuncționalități ale sistemului energetic național. Partidul Mișcarea Populară se declară revoltat de modul în care Guvernul României a decis să trateze criza energetică în care ne aflăm. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, îi îndemna ieri pe români să nu plătească facturile la energie electrică, dacă ele sunt eronate și nu conțin prețul plafonat sau consumul real. Pentru că, deliberat sau nu, unii furnizori  au emis facturi fără a ține cont de plafonare sau compensare.

Ne întrebăm până unde poate merge populismul ieftin pe care ministrul Popescu și triada PNL-PSD-UDMR îl promovează de luni bune încoace, în timp ce românii au început să își stingă lumina în case mai ceva ca în comunism de frică să nu își dea tot salariul pe factura la energie electrică. Cine îi trage la răspundere pe furnizorii care au greșit facturile? Asigură domnul ministru Popescu reconectarea la energie electrică a românilor care îi vor asculta sfatul și nu își vor plăti facturile pe care le vor considera injuste?

Soluțiile pe care premierul Nicolae Ciucă și ministrul Virgil Popescu le-au propus zilele acestea pentru consumatorii casnici și pentru IMM-uri sunt unele de avarie și nu fac decât să amâne pentru primăvară-vară detonarea butoiului cu pulbere numit ENERGIE pregătit de Guvern.

Adevărata problemă a sistemului energetic național este reprezentată de lipsa investițiilor pentru mărirea capacităților de producere a energiei electrice. În plus, 2032 este termenul până la care trebuie să închidem toate centralele care produc energie electrică pe cărbune. Cu ce compensăm, însă, lipsa unui actor important din mixul energetic național, având în vedere că, de exemplu, din anul 2016 nu s-au mai înregistrat investiţii noi în parcuri eoliene?

Doar cu planuri pe hârtie, situația în care se află în acest moment sistemul energetic național este de-a dreptul revoltătoare. În ultimii ani, pentru ca lumina din casele românilor să rămână aprinsă, am devenit dependenți de import de energie de la țările vecine Ungaria, Bulgaria, Serbia sau Ucraina.

De ce? Pentru că, pe lângă tradiționalele surse de producție de energie convenționale, precum hidro, nucleară sau cărbune, la care oricum va trebui să renunțăm, ne bazăm foarte mult pe cea eoliană, insuficient dezvoltată și volatilă. Pe scurt, în zilele în care bate vântul putem sta liniștiți cu becurile aprinse, când nu, importăm la prețuri colosale. Adevărul este trist: producem din ce în ce mai puțin, plătim din ce în ce mai mult.

Partidul Mișcarea Populară solicită, în contextul crizei energetice actuale fără precedent, audierea de urgență în comisiile parlamentare de specialitate a furnizorilor de energie care au ignorat plafonarea și compensarea prețurilor, precum și convocarea Parlamentului României în ședintă extraordinară pentru discutarea situației în care se află sistemul energetic național, astfel încât să se poată ajunge la un acord transpartinic cu soluții viabile în beneficiul tuturor românilor.', potrivit unui comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel