Planuri secrete ale naziştilor în Al Doilea Război Mondial: labirintul subteran unde construiau arme nucleare

O descoperire de proporții a fost făcută în Austria.

Un labirint de tuneluri subterane secrete, despre care se presupune că a fost folosit de nazişti ca să dezvolte o bombă nucleară, a fost descoperit în Austria. Spaţiul, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi, a fost descoperit săptămâna trecută în apropierea oraşului austriac St. Georgen an der Gusen, scrie Daily Mail.

Excavarea sitului a început după ce cercetătorii au depistat niveluri ridicate de radiaţii în zonă, descoperirea venind în sprijinul ipotezei că naziştii dezvoltau arme nucleare.

Regizorul de documentare Andreas Sulzer, care conduce procedurile de excavare, a spus pentru Sunday Times că situl este "probabil cea mai mare uzină secretă de producţie de arme din Al Treilea Reich".

Ipoteze diferite sugerează că uzina are legătură cu fabrica subterană B8 Bergkristall, unde Messerschmitt Me 262, primul avion militar operaţional, a fost construit, dar şi cu lagărul de concentrare Mauthausen-Gusen

Sclavii din lagăre au fost folosiţi pentru construcţia ambelor complexe, 320.000 de deţinuţi lucrând în condiţii subterane extrem de dure. Dar, în timp ce situl Bergkristall a fost explorat de Aliaţi şi de Rusia după războ, naziştii se pare că au depus eforturi intense pentru a ascunde aceste tuneluri.

Intrarea a fost descoperită numai după ce echipa de excavare, formată din istorici şi oameni de ştiinţă, a pus cap la cap informaţii din documente desecretizate şi mărturii de la participanţi.

Aflaţi acum în procesul de curăţare a straturilor de sol şi de ciment îngropate în tunel şi de îndepărtare a plăcilor grele de granit folosite pentru acoperirea intrării, experţii au descoperit până în prezent căşti aparţinând trupelor SS şi alte relicve naziste.

Excavarea a fost oprită săptămâna trecută de poliţie, care a cerut grupului de cercetători să obţină un permis pentru efectuarea de cercetări în situri istorice. Dar conducătorul misiunii, Sulzer, este încrezător că se vor întoarce la muncă luna viitoare:

"Prizonierii din lagărele de concentrare din jurul Europei erau aleşi cu grijă pentru abilităţile lor speciale - fizicieni, chimişti şi alţi experţi - ca să lucreze la acest proiect monstruos şi le suntem datori victimelor cu deschiderea sitului şi arătarea adevărului în final"

Cercetarea a fost declanşată de un documentar realizat tot de Sulzer despre încercarea lui Hitler de a construi o bombă atomică. Cercetătorul se referea în acest film la texte de jurnal scrise de un fizician care fusese chemat să lucreze pentru nazişti, existând şi probe potrivit cărora mai mulţi oameni de ştiinţă lucrau pentru un proiect secret condus de generalul SS Hans Kammler.

În căutarea în arhive din Germania, Moscova şi Statele Unite după dovezi de proiecte de construire a armelor nucleare, Sulzer a descoperit că, la data de 2 ianuarie 1944, 272 de deţinuţi din Mauthausen au fost luaţi din lagărul de la St. Georgen ca să înceapă construirea unei galerii secrete.

Citește și: Teoria conspirațiilor. De ce visa Hitler la Polul Sud?

Până în luna noiembrie a aceluiaşi an, 20.000 din 40.000 de muncitori sclavi au murit lucrând la tuneluri. După război, Austria a cheltuit zeci de milioane de euro ca să toarne ciment  în cele mai multe dintre tuneluri. Sulzer şi colegii săi sunt însă de părere că au ratat o secţiune secretă unde a fost condusă cercetarea atomică.

Experţii încearcă să descopere dacă există o legătură între St Georgen şi siturile din Germania, unde oameni de ştiinţă erau adunaţi în timpul celui de-al Treilea Reich în încercarea de a atinge eforturile americanilor de a construi arma supremă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel