Personalitatea zilei: Martin Scorsese

Martin Scorsese
Martin Scorsese

Martin Marcantonio Luciano Scorsese este regizor de film, scriitor și producător de film american, fondator al  World Cinema Foundation.

Martin Marcantonio Luciano Scorsese s-a născut în 17 noiembrie 1942, in Queens, New York City.În ncepând cu anii '70, îi cunoaște pe Francis Ford Coppola, Brian de Palma, George Lucas. Brian de Palma  i-l prezintă pe actorul Robert de Niro. În acea perioadă Scorsese lucra la filmul "Woodstock" și-l va cunoaște pe actorul și regizorul John Cassavetes, cu care va lega o strânsă prietenie.

A urmat "Mean Streets", primul film cu Robert de Niro. Stilul lui Scorsese începe să se contureze: violență și sânge, vină și căință, orașe și străzi cu o atmosferă ciudată, imaginea realizată în stilul unui documentar vechi. În 1974 regizează "Alice Doesn't Live Here Anymore", în rolul principal jucând Ellen Burstyn, fiind recompensată cu premiul Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol principal.

Anul 1976 este marcat de aparitia filmului Taxi Driver. Filmul va marca Hollywoodul cu portretul intunecat si socant de violent al unui om singuratic, care se indreapta spre nebunie. Tehnicile folosite de Scorsese vor fi mult perfectionate, folosind tehnici precum montajul eliptic (jump cut), pozitia subiectiva a camerei de filmat (point of view shots), secvente filmate cu incetinitorul (slow motions), pentru a reflecta cat mai bine constiinta si psihologia personajului.

În 1976 "Taxi Driver" a caștigat la festivalul de film de la Cannes, premiul Palme d'Or. De asemenea a fost nominalizat la patru premii Oscar, inclusiv la secțiunea cel mai bun film.

"Aviatorul" (2004), o biografie a excentricului Howard Hughes, a fost nominalizat la 6 premii Golden Globe, din care a caștigat trei. Același film a mai fost nominalizat la 11 premii Oscar.

Regizează "No Direction Home" în 2005, un documentar despre impactul lui Bob Dylan asupra culturii muzicale americane. Este nominalizat la premiul Emmy.

În 2006 filmul "The Departed" îi aduce al doilea premiu Golden Globe, premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, cel mai bun film al anului 2006, cel mai bun scenariu și cea mai bună editare de film.

În 29 aprilie 2009, Scorsese a fost ales președintele onorific al sectiunii Cannes Classics, din cadrul celei de-a șasea ediții a festivalului.

Pentru contribuția adusă cinematografiei, Martin Scorsese a primit distinctia Kennedy Center Honor, în 2 decembrie 2007, alături de Daiana Ross si Steve Martin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel