Papa Francisc, pus să-și ceartă scuze. Justin Trudeau îl cheamă în Canada: Să vină să își ceară iertare

Justin Trudeau îi cere Papei Francisc să vină în Canada și să își ceară scuze.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că i-a cerut Papei Francisc să vină în Canada și să-și ceară scuze pentru rolul pe care Biserica Catolică l-a avut în atrocitățile comise împotriva copiilor indigeni în cadrul sistemului de școli rezidențiale din această țară, după ce aproape 1.000 de cadavre au fost descoperite în gropi comune pe locurile în care se aflau acele unități de învățământ.

"Am vorbit personal cu sanctitatea sa, Papa Francisc, și am accentuat nu doar cât de important este ca el să își ceară iertare, ci să vină să își ceară iertare canadienilor indigeni chiar pe teritoriu canadian. Știu că la nivelul conducerii Bisericii Catolice există un angajament pentru ca următorii pași să fie atinși", a spus Justin Trudeau, într-o conferință de presă la Ottawa, potrivit Reuters.

751 de morminte nemarcate, descoperite la locul unei școli rezidențiale

 

Declarațiile lui Trudeau vin după ce alte 751 de morminte nemarcate au fost descoperite la locul unei școli rezidențiale în regiunea Saskatchewan. Cu doar câteva săptămâni înainte, alte 215 de cadavre de copii fuseseră descoperite în Columbia Britanică.

Sistemul de școli rezidențiale pentru copii indigeni a funcționat de-a lungul secolelor al XIX-lea și al XX-lea cu menirea de a asimila populațiile indigene. În jur de 150.000 de copii au fost luați de la familiile lor și internați în aceste școli în care nu aveau voie să-și vorbească limba și unde erau deseori abuzați.

Papa Francisc face revoluție în Biserica Catolică

Codul de drept canonic actual prevede sancţionarea abuzurilor sexuale comise de clerici asupra minorilor sub simpla formulare de nerespectare a celei de-a şasea porunci din Biblie (să nu comiţi adulter). Or această formulare axată pe nerespectarea celibatului a fost denunţată ca fiind desuetă şi obscură în termeni de drept civil, în contextul avalanşei de scandaluri de pedofilie care au ieşit la iveală în ultimii ani în sânul Bisericii. Vaticanul a prezentat marţi o remaniere destul de profundă a uneia dintre cele şapte cărţi ale dreptului său canonic din 1983, care conţine sancţiunile penale ale Bisericii Catolice, modificări care vor intra în vigoare în decembrie.

Noua claritate juridică adusă problemei grave a crimelor sexuale asupra minorilor iese în evidenţă ca una dintre noutăţile emblematice ale acestor modificări. În cadrul unei secţiuni intitulate delicte contra vieţii, demnităţii şi libertăţii umane, dreptul canonic cuprinde de acum un delict împotriva celei de-a şasea porunci a Decalogului săvârşit cu un minor sau cu o persoană afectată în mod curent de o folosire imperfectă a raţiunii sau cu o persoană care beneficiază de o protecţie similară din partea legii.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel