Papa Francisc îndeamnă la politici climatice ''aici şi acum'' la o întâlnire cu lideri din domeniul petrolier

Papa Francisc i-a îndemnat vineri, la Vatican, pe liderii companiilor din domeniul petrolului să lase deoparte obiectivele economice pe termen scurt întrucât omenirea are nevoie de politici imediate împotriva schimbărilor climatice, potrivit DPA. 

"Dragi prieteni, timpul ne presează", s-a adresat suveranul pontif directorilor de companii, potrivit comunicatului dat publicităţii de Vatican. "Nu ne permitem să prioritizăm câştiguri economice pe termen scurt, nici luxul de a-i aştepta pe alţii să acţioneze. Criza climatică necesită măsuri ferme, aici şi acum, iar Biserica şi-a luat deplinul angajament să-şi aducă contribuţia", a adăugat acesta. Liderii companiilor din domeniul petrolier alături de alţi participanţi la întrunire au emis un comunicat comun în care fac apel la acţiune susţinută, pe scară largă şi la noi soluţii tehnologice în lupta pentru combaterea încălzirii globale. 

Participanţii au afirmat că sunt dornici să sprijine regimuri de preţuri pentru emisiile de carbon fiabile şi semnificative din punct de vedere economic, fie bazate pe taxe, mecanisme comerciale sau alte măsuri bazate pe piaţă. Aceştia au adăugat că taxele pe emisiile de carbon ar trebui stabilite la un nivel corespunzător cu minimizarea costurilor pentru comunităţile vulnerabile şi în sprijinul creşterii economice. Printre participanţii la reuniune s-au aflat directori ai companiilor din domeniul petrolului precum Royal Dutch Shell, BP, Repsol, Eni, ConocoPhilips, Total, ExxonMobil şi Chevron, potrivit unei liste comunicate de Vatican. 

Liderii din industria energiei s-au întâlnit cu Papa Francisc 



Liderii din industria energiei s-au întâlnit cu papa Francisc la finalul unei conferinţe de două zile cu tema Tranziţia energetică şi îngrijirea casei noastre comune, organizată de Vatican şi de Universitatea Notre-Dame. "Împreună, aceşti lideri vor influenţa viitorul planetei probabil mai mult decât oricare alţii", a precizat părintele John I. Jenkins, preşedintele Universităţii Notre-Dame, într-un comunicat. Audienţa liderilor din domeniul energetic la suveranul pontif a avut loc vineri, o zi devenită sinonimă cu protestele globale pe teme climatice organizate de tineri Fridays for Future (Vineri pentru viitor). 

Papa Francisc a făcut o referire indirectă la protestele tinerilor: "Copiii şi nepoţii noştri nu ar trebui să plătească preţul iresponsabilităţii generaţiei noastre. Într-adevăr, după cum începe să devină foarte clar, tinerii fac apel la schimbare", a mai spus acesta. În momentul sosirii la Vatican, liderii din domeniul petrolier au fost întâmpinaţi de câţiva protestatari Fridays for Future înarmaţi cu pancarte, care i-a îndemnat pe aceştia să urmeze sfaturile suveranului pontif. 

Papa Francisc este cunoscut pentru opiniile sale ecologiste: În 2015, a dat publicităţii Laudato Si, un document papal pe teme climatice. Doi ani mai târziu, i-a catalogat drept ridicoli pe cei care neagă schimbările climatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel