O caniculă ”invizibilă” - Franța avertizează asupra unui fenomen care nu a fost observat până acum la o asemenea amploare

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

O încălzire neobișnuită a fost înregistrată de meteorologi. 

Meteorologii din Franţa avertizează asupra unui fenomen care nu a mai fost observat niciodată până acum la o asemenea amploare: o caniculă invizibilă în nordul Oceanului Atlantic, citează Rador. Fenomenul ar putea provoca o criză climatică şi ar putea duce la dispariţia a numeroase specii marine. 

Între lunile martie şi mai, temperatura medie la suprafaţa apei a tot crescut în Atlanticul de Nord, iar acum câteva zile urcase până la 23,3 grade Celsius, cu 1,3 grade mai mult decât media istorică.

În largul coastelor irlandeze, sateliţii au raportat valori cu până la 5 grade Celsius mai mari. Specialiştii vorbesc de un episod excepţional. Măsurătorile înregistrate în ultimele săptămâni sunt absolut neobişnuite.

Principala explicaţie ar fi de natură atmosferică, şi anume valul de căldură adus de anticiclon deasupra vestului Europei. Absenţa norilor şi a vântului determină ca o cantitate mult mai mare de energie solară să fie absorbită de suprafaţa oceanului, împiedicând amestecarea apelor de suprafaţă, foarte calde, cu cele de adâncime, mult mai reci. Nu este prima dată când meteorologii observă acest tip de caniculă marină, însă acum sunt surprinşi de rapiditatea fenomenului. Printre efectele aşteptate se numără creşterea mortalităţii în rândul animalelor marine, în paralel cu o migraţie spre nord a unora dintre specii, arată sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel