Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti (ARCB) se luptă de câțiva ani cu proprietarii Cathedral Plaza, dorind demolarea construcției. Construcție care nu ar fi început dacă arhiepiscopul Ioan Robu nu și-ar fi dat acordul, solicitând un etaj și 10 locuri de parcare din imobil.
Înverșunarea cu care atacă acum proiectul nu poate face uitat acordul initial. Monseniorul Ioan Robu a cerut sprijinul Vaticanului în timpul procesului cu autoritățile municipale, iar italienii au oferit două expertize tehnice care arată că, în cazul unui cutremur, vibraţiile provocate de blocul de birouri ar putea avea efecte devastatoare asupra Catedralei Sf. Iosif.
"Aceste avertismente vin pe fondul unei campanii iniţiate de către Vatican pentru stoparea lucrărilor la construcţia din vecinătatea lăcaşului de cult romano-catolic", scria Adevărul în 2007. Ipoteza a fost infirmată de toți specialiștii din România, dar monseniorul Ioan Robu susține că studiile acestora ar fi influențate de proprietarul clădirii.
Monseniorul Ioan Robu nu vede blocurile pericol public din curtea Bisericii
Invocarea riscului seismic în cazul Cathedral Plaza este , însă, o gafă a campaniei derulată de Arhiepiscopie. În vreme ce un imobil ultramodern, construit după toate standardele de siguranță seismică, este invocat în campania pentru influențarea opiniei publice, o altă clădire importantă pentru catolici este ignorată de monseniorul Robu.
Biserica Italiană, aflată pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, este direct amenințată, în caz de cutremur, de două clădiri cu risc seismic ridicat, construite în perioada interbelică. Între imobilul de la numărul 30, încadrat în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public, și Biserica Italiană sunt câțiva metri. La un seism mai important, blocul cu 10 etaje, construit în 1936, se poate prăbuși peste biserică, distrugând edificiul.
Flancând biserica, o altă clădire cu risc seismic ridicat (clasa a II-a) se află pe strada Vasile Conta, în imediata apropiere a edificiului istoric. Biserica Italiană este și sediul Parohiei Romano-Catolice Preasfântul Mântuitor. Situația nu pare să-l îngrijoreze pe monseniorul Ioan Robu, al cărui sediu este la Catedrala Sf. Iosif.
Întrebare fără răspuns
Arhiepiscopia condusă de monseniorul Ioan Robu nu a răspuns la o întrebare cheie: ce a întreprins pentru a proteja lăcașul de cult de pe Bulevardul Bălcescu? Riscul de prăbușire a blocurilor din zonă peste Biserica Italiană fiind mult mai concret decât o ipotetică prăbușire a Cathedral Plaza. Probabil că s-a rugat ca blocul să cadă spre bulevard, sau spre strada Vasile Conta, ferind edificiul istoric de la distrugere.
Biserica Italiană a fost construită în 1915-1916. Stilul construcției este cel din Nordul Italiei, vechi Lombard, cu elemente de stil romanic, gotic și Art Deco. Clădirea a fost ridicată pe un plan în cruce greacă, cu o cupolă centrală și trei nave în formă de bazilică. Interiorul are picturi, vitralii și mozaicuri. Are un turn cu trei clopote și lângă ea se află o casă parohială cu o curte.
http://www.bursa.ro/?s=companii_afaceri&articol=269985
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu