Moneda euro e mărul discordiei, crede un laureat al premiului Nobel pentru economie

joseph stiglitz dc
joseph stiglitz dc

Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economie în 2001, a declarat într-un interviu pentru cotidianul Handelsblatt, că moneda euro îi divizează pe europeni ”și nu este bună pentru pace,” notează France Presse.

Laureat al premiului Nobel pentru economie în 2001, americanul Joseph Stiglitz opinează că politica de salvare a euro nu este una potrivită, divizându-i pe europeni, în contextul actual. ”Toţi observatorii exteriori vor ajunge la concluzia că euro şi politica de salvare a euro îi divizează pe europeni în acest moment. Este vorba despre divizare între state, dar şi în interiorul statelor, unde curente extremiste şi naţionaliste devin mai puternice. Nu este bine pentru pace. Per total, euro a fost contraproductiv,” crede americanul. Economistul apreciază că statele fondatoare ale Uniunii Europene e posibil să fi avut dreptul de a dori crearea euro, dar cu siguranță că nu și-au dorit o uniune forțată. ”Situaţia actuală este instabilă. Ea va conduce fie la o mai mare integrare, fie la mai puţină. Este posibil ca părinţii fondatori să fi fost îndreptăţiţi să vrea /crearea euro/, dar cu siguranţă că ei şi-au imaginat o evoluţie naturală spre o uniune politică şi nu spre o uniune forţată ca să evite un dezastru,” a declarat economistul recompensat cu distincția Nobel în 2001.

UE nu se confundă cu zona euro

Pe lângă mustrarea adusă economiei actuale a euro, Joseph Stiglitz a salutat decizia de a atribui premiul Nobel pentru Pace din 2012 Uniunii Europene. ”UE a fost creată ca un proiect de pace şi a asigurat pacea în Europa. Drept urmare a meritat premiul,” a spus americanul, subliniind că ”UE nu este același lucru cu zona euro.” Joseph Stiglitz este economist și profesor la Universitatea Columbia, din S.U.A. De asemenea, este fost vicepreședinte și economist șef al Băncii Mondiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel