EXCLUSIV  Mocioalcă: Guvernul poate închide televiziuni și site-uri. Am încredere că acest om nu va permite abuzuri

Parlamentul a analizat, astăzi, decretul privind instituirea stării de urgență. Cele mai multe discuții, în Parlament, potrivit informațiilor DCNews, au fost stârnite de prevederile care ar putea restrânge libertatea de expresie și libertatea presei. 

Comisia de Apărare a Camerei Deputaților a fost prima care și-a finalizat raportul. Ca urmare, l-am întrebat pe președintele acesteia, deputatul ProRomânia Ion Mocioalcă, dacă parlamentarii au intervenit pentru a preveni posibile abuzuri ale guvernului, împotriva unor medii de informare nealiniate politic.  

(w670)

”Au fost întra-adevăr discuții, pentru că în decretul de instituire a stării de urgență prevederile referitoare la fake-news nu sunt clare. Nu este lămurită procedura prin care se stabilește că o știre e falsă și nici până unde poate merge reacția autorităților. Ca urmare, un guvern care nu suportă critici sau vrea să cenzureze presa poate face abuzuri. Nu s-a precizat dacă va fi blocată doar știrea care nu corespunde sau vor fi închise televiziuni sau site-uri, pentru o știre. Așa cum este formulat, articolul respectiv permite instituirea cenzurii. Am văzut reacțiile mai multor colegi, toți au fost de acord că formularea din decret e ambiguă și permite nu doar intervenții pe un text sau altul, ci și închiderea unor instituții media”, a spus Ion Mocioalcă.

Care este recomandarea Parlamentului?

”Am recomandat, în observațiile făcute guvernului, să nu dea hotărâri care să afecteze libertatea de expresie și să nu încerce închiderea unor posturi de televiziune sau site-uri. Închiderea unor publicații nu este o măsură democratică și nici una pragmatică: în lipsa unei prese libere zvonistica ar face mult mai mult rău decât o eventuală greșeală a jurnaliștilor. Și mai grav ar fi dacă guvernul încearcă să pună capac criticilor din societate,  cenzurând opinii și sancționând presa care scrie despre incompetența autorităților”, a spus liderul ProRomânia.

Va ține cont guvernul Orban de aceste recomandări?

”Legea permite guvernului să țină seama sau nu de observațiile noastre. Am văzut însă că, încă înainte să trimitem oficial observațiile, guvernul și-a dat seama de gravitatea situației. Probabil, semnalați de colegi peneliști care au luat pulsul Parlamentului și al societății, guvernanții au anunțat că pasează sarcina către ANCOM. Punctul meu de vedere este că, atâta vreme cât Sorin Grindeanu este președintele ANCOM, libertatea presei și libertatea de expresie nu sunt în pericol. Am vorbit cu Sorin Grindeanu și am încredere că nu va ceda, nu va face politica de partid a PNL, nu va accepta ca statul să abuzeze de prerogativele oferite de starea de urgență”, a concluzionat Ion Mocioalcă.

Cinci comisii parlamentare au elaborat rapoarte și avize și au făcut observații asupra decretului prezidențial  de instituire a stării de urgență. Președintele poate sau nu să țină cont de aceste observații ale Parlamentului, incluzându-le în decret, iar guvernul poate ține cont de observații când va emite HG-uri sau ordonanțe de urgență. Pe fond au elaborat rapoarte Comisia de Apărare, Comisia Juridică și cea de Sănătate. Aceste documente au fost centralizate de către secretariatul general al Camerelor, care va trimite documentul la Președinție și MAI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel