Ministrul Culturii, în așteptarea unui răspuns de la Iohannis: Este obiectiv de siguranţă naţională

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat marţi că i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis să asume un pact naţional pentru patrimoniu, asupra căruia ar trebui să cadă de acord toate partidele parlamentare, dar deocamdată nu a primit un răspuns. 

'Acest pact ar trebui să prevadă o finanţare de 0,2% din PIB pentru restaurarea patrimoniului. Această propunere a mea a plecat acum o săptămână. Deocamdată n-am niciun răspuns', a spus ministrul, la o întâlnire informală cu presa, desfăşurată la Sala Media a Teatrului Naţional.

El a explicat că pactul porneşte de la principiul că, prin strategia naţională asumată de CSAT, patrimoniul este obiectiv de siguranţă naţională.

'Şi cum preşedintele României este preşedintele CSAT şi cum patrimoniul a devenit, prin acest text nou, obiectiv de siguranţă naţională, plecăm de la ideea că patrimoniul este acea resursă de identitate naţională nonregenerabilă. (...) Pornind de la aceste elemente, preconizăm un număr de principii cu care ar trebui să fie de acord toate partidele politice, deci, indiferent cine vine la guvernare, ar trebui să respecte aceste principii şi pe baza lor să aloce - noi am propus 0,2% din PIB - pentru restaurarea patrimoniului acestei ţări', a precizat Alexandrescu, citează Agerpres.

Ministrul Culturii a adăugat că 600 de monumente de patrimoniu sunt într-o stare de degradare avansată.

El a mai spus că pentru acest an instituţia pe care o reprezintă a obţinut 53 de milioane de euro pentru restaurarea patrimoniului, urmărind continuarea lucrărilor pe 50 de şantiere deschise anii trecuţi şi care nu sunt confruntate cu litigii. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel