MAE: Secţiune dedicată rezultatelor Preşedinţiei române a Consiliului UE la Forumul ONG-urilor de la Marea Neagră

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută organizarea, la Istanbul, în perioada 23 şi 25 octombrie, a celei de-a XII-a ediţii a Forumului ONG-urilor de la Marea Neagră, cu tema "Consolidarea comunităţii ONG-urilor la Marea Neagră pentru dezvoltare sustenabilă".

Potrivit unui comunicat MAE transmis Agerpres, forumul a inclus o dimensiune consistentă dedicată rezultatelor obţinute de Preşedinţia României a Consiliului Uniunii Europene în revitalizarea cooperării regionale la Marea Neagră, cu implicarea activă a UE.

"Au fost evidenţiate, în acest context, progresele realizate pe linia Sinergiei Mării Negre, prin adoptarea, de către statele litorale şi Republica Moldova, în mai 2019, la Bucureşti, a Agendei Maritime Comune pentru Marea Neagră şi a Agendei strategice în domeniile cercetării şi inovării. A fost subliniată, totodată, relevanţa adoptării, de către miniştrii Afacerilor Externe ai statelor membre UE, a Concluziilor privind angajamentul UE pentru cooperarea regională la Marea Neagră, în iunie 2019", se arată în comunicat.

Ce au oferit sesiunile forumului

Sesiunile forumului au oferit oportunităţi pentru cele peste 100 de ONG-uri regionale prezente de explorare a posibilităţilor concrete de implicare, prin proiecte, în implementarea celor două agende, în cadrul unei abordări cuprinzătoare a actorilor interesaţi, care va reuni şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, ai comunităţii oamenilor de afaceri şi ai celei ştiinţifice şi academice, mai arată sursa citată.

Forumul ONG-urilor de la Marea Neagră a fost lansat în 2008, cu sprijinul MAE român, prin fondurile asistenţei oficiale pentru dezvoltare, şi al Black Sea Trust/German Marshall Fund of US. Începând cu 2013, Comisia Europeană a devenit partener al MAE român în finanţarea iniţiativei. Primele ediţii au avut loc la Bucureşti şi Constanţa. Din 2014, forumul este organizat, prin rotaţie, în alte state din regiunea Mării Negre. În 2018, lucrările s-au desfăşurat, în premieră, la Bruxelles. În 2019 a urmat o nouă premieră, prin organizarea evenimentului în Turcia, la Istanbul.

Până în prezent, Forumul ONG-urilor de la Marea Neagră a reunit, în ediţiile sale şi prin reţelele create, peste 1.000 participanţi din 11 ţări: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Turcia şi Ucraina.

Evenimentul este organizat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare - FOND, cu sprijinul Comisiei Europene şi sub patronajul MAE român.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel