Jeni Haynes, femeia care a trăit cu 2.500 de ”voci” pentru a putea supraviețui abuzului

Sursa Foto YouTube 60 Minutes Australia
Sursa Foto YouTube 60 Minutes Australia

Jeni Haynes trăiește cu 2.500 de voci, cele ale personalităților ei dezvoltate pentru a supraviețui abuzului din copilărie. Șase dintre acestea au ajutat-o ​​să-și condamne călăul: tatăl ei.

Trăim înconjurați de povești, ale noastre și ale altora. Unele sunt frumoase și ne fac să visăm, altele ne invită la reflectare, iar altele devin inspirații, îndemnuri și avertismente. 

Jeni Haynes s-a trezit devenind protagonista uneia dintre aceste povești, poate printre cele mai înfricoșătoare ale secolului nostru, cea care povestește abuzurile unui minor care, pentru a supraviețui, a fost nevoit să dezvolte și să ascunde în peste 2000 de voci, născute ca urmare a dezvoltării tulburării de identitate disociativă.

Șase dintre acestea au ajutat-o să condamne făptuitorul, tatăl ei, câștigând oportunitatea de a depune mărturie în instanță în timpul procesului unuia dintre cele mai tragice și odioase cazuri de abuz asupra copiilor care au avut loc vreodată în Australia. Aceasta este povestea ei.

Jeni Haynes, supraviețuirea și dezvoltarea personalităților multiple

Reconstituirea evenimentelor teribile care au perturbat irevocabil viața lui Jeni Haynes, de când era doar o copilă, nu este ușoară. Și nu pentru că informațiile difuzate de mass-media, și de însăși Jeni la proces, și apoi într-un interviu acordat BBC, sunt atât de înfricoșătoare încât este obositor să le citești, să le asculți și să încerci doar să le imaginezi.

Povestea despre abuz și violență a lui Jeni Haynes începe cu mulți ani în urmă. În 1974, împreună cu părinții ei, s-a mutat în Australia din Marea Britanie. Jeni avea doar 4 ani, dar agresiunile sexuale începuseră deja din partea tatălui ei. 

Abuzurile nu au încetat niciodată să existe, iar lunile s-au transformat în ani care au creat răni vizibile și invizibile prea dureroase pentru a fi vindecate numai cu timpul. Din cauza violenței, Jeni a dezvoltat astfel tulburarea de identitate disociativă ca strategie de supraviețuire.

Cunoscută sub numele de tulburare de personalitate multiplă,  tulburarea de identitate disociativă este descrisă de DSM-5 ca o perturbare a identității care duce la dezvoltarea a două sau mai multe personalități și care are ca rezultat și incapacitatea de a-și aminti evenimentele cotidiene, informațiile personale sau situații deosebit de speciale și dureroase care apar tocmai ca urmare a unor traume mari și grave din copilărie.

Procesul, mărturia personalităților lui Jeni și condamnarea

Prima personalitate care a însoțit-o pe Jeni în această strategie de supraviețuire a fost Symphony, o fată de doar 4 ani, auzită ulterior în timpul procesului împotriva tatălui ei alături de alte șase identități.

În 1984, când Jeni avea 11 ani, părinții ei au divorțat și ea a reușit în sfârșit să scape de tatăl ei mergând să locuiască cu mama care, până atunci, nu știa nimic. Abia mulți ani mai târziu, Jeni Haynes a găsit curajul să denunțe și să povestească pentru prima dată despre abuzurile și violența pe care le-a suferit în copilărie. 

Până la urmă, însă, dreptatea a fost făcută. Într-adevăr, în 2017, Richard Haynes, care locuia în Regatul Unit, a fost extrădat în Australia pentru a fi acuzat de pedofilie, violență și viol.

În timpul procesului, Jeni Haynes a fost chemată să depună mărturie împreună cu celelalte șase personalități ale sale, devenind, după toate probabilitățile, prima persoană cu tulburare de identitate disociativă care a făcut acest lucru într-un proces, potrivit Di Lei.

Mărturiile identităților

În sala de judecată se afla Symphony, prima identitate pe care și-a dezvoltat-o ​​și care a povestit detaliile terifiante ale abuzului. Apoi a venit rândul lui Muscles, un băiat de 18 ani, înalt și musculos, dar foarte calm și protector, care cunoștea povestea și violența suferită.

 Linda, o femeie înaltă și elegantă, a vorbit și ea și a povestit cum acei ani infernali i-au distrus viața lui Jeni, relațiile și performanțele ei academice. Rick și Volcano au fost, de asemenea, auziți, iar toate personalitățile au ajutat să facă lumină asupra acelor șapte ani înspăimântători în Australia.

La 6 septembrie 2019 a fost pronunțată sentința 

Richard Haynes, în vârstă de 74 de ani, a fost acuzat că și- a violat, abuzat și torturat fiica între anii 1970 și 1980, rezultând o pedeapsă de 45 de ani de închisoare. Au durat 10 ani pentru ca ancheta să pună capăt acelui iad, dar Jeni a reușit în sfârșit și a reușit să o ia de la capăt.

Astăzi, femeia locuiește împreună cu mama ei și cu personalitățile ei. Și-a dedicat anii studiului, a urmat un master și a obținut și un doctorat în drept, chiar dacă nu-i este ușor să ducă o viață „normală”, să trăiască cu acel trecut greoi și cu toate celelalte personalități ale ei. „A avea 2.500 de voci, opinii și atitudini diferite” – a spus ea pentru BBC – „este extrem de dificil de gestionat” .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel