Ipoteză șoc: cine își pierde scorul electoral după succesul DNA

DIICOT
DIICOT

Valul de arestări declanșat de Direcția Națională Anticorupție a lovit în toate partidele. Care este cel mai afectat, din punct de vedere al imaginii? Politologul Alfred Bulai lansează o ipoteză surprinzătoare: paradoxal, succesul DNA afectează o formațiune care n-a fost la guvernare.

”Toate analizele sociologice arată că acțiunile DNA au crescut încrederea în instituție, spune Bulai. De asemenea, șefa DNA are o imagine foarte bună. Klaus Iohannis, Raed Arafat...doar câteva personalități au un capital de încredere peste 50%, așa cum are Laura Codruța Kovesi. Nu știu un politician cu acest scor”.

Cât de afectate sunt partidele politice ai căror lideri sunt  chemați la DNA?

”PSD pare a fi partidul cu cel mai mulți anchetați, spune Bulai. Dar, această formațiune nu s-a identificat niciodată cu temele anti-corupție. Cu alte cuvinte, electoratul PSD nu avea așteptări mari. Imaginea lor, în acest domeniu, nu era prea bună, așa că partidul nu a pierdut prea multe puncte, acum. La alegerea primarului,  de exemplu, se constată o resemnare a alegătorilor, se reproșează mai puțin corupția, mai important este, cum se spune, să facă ceva, să fie bun gospodar etc. Pesediștii arestați sau acuzați sunt mai mult lideri locali, sau din linia a doua a partidului, deci scăderea în sondaje nu e produsă neapărat de șocul arestărilor, cât de pierderea alegerilor din noiembrie ”.

Cum afectează PDL dezvăluirile din epoca Băsescu?

”Șocul pe care ar fi putut să-l sufere PDL, principalul vizat de anchetarea epocii Băsescu,  a fost atenuat de fuziunea cu PNL. PDL a atras electoratul cu un discurs justițiar, deci ar fi suferit un deficit major de imagine și ar fi pierdut enorm, dacă nu fuziona. Poate s-ar fi pus în discuție pragul electoral, în 2016. Așa, dezbaterea nu se mai centrează pe partid, ci pe politicieni. Pedeliștii acuzați, până în acest moment, nici nu au roluri cu vizibilitate. PNL era în Opoziție, în epoca Băsescu. Acum, este propulsat de victoria lui Iohannis. În concluzie, partidele mari nu au pierdut și nu au câștigat, ca imagine”.

Care este principalul perdant electoral?

”Cel mai puternic au fost afectate partidele mici: PMP, evident, dar și partidul lansat de Monica Macovei. Paradoxal, succesul DNA o poate lovi pe Monica Macovei. Aceasta și-a centrat campania pe un discurs anti-corupție. Ca orice politician, ea promite lucruri pe care le va face în viitor. Ori, DNA acționează, în prezent.  Deci, o lasă pe Macovei fără subiect. Dacă și celelalte cerințe ale Mișcării vor fi rezolvate (votul prin corespondență, transparența etc.), aceasta nu va mai reuși, în 2016, scorul de la prezidențiale”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel