Ioan-Aurel Pop - al doilea mandat de preşedinte al Academiei Române

Ioan-Aurel Pop nu va candida la președinția României din partea AUR. Președintele Academiei nu vrea să intre în politică - Ioan-Aurel Pop/ foto Facebook
Ioan-Aurel Pop nu va candida la președinția României din partea AUR. Președintele Academiei nu vrea să intre în politică - Ioan-Aurel Pop/ foto Facebook

Academicianul Ioan-Aurel Pop a fost ales marţi într-un nou mandat de preşedinte al Academiei Române, cu durata de patru ani. 

Alegerile au avut loc prin vot secret, în cadrul Adunării Generale întrunite în Aula Academiei Române, începând cu ora 10,00. Potrivit unui comunicat, Adunarea Generală a Academiei Române, alcătuită din membri titulari, membri corespondenţi şi membri de onoare, şi-a exprimat opţiunea cu o majoritate de 142 de voturi din 157 exprimate.

Membru corespondent al Academiei Române din anul 2001 în cadrul Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie şi membru titular din anul 2010, profesorul Ioan-Aurel Pop a deţinut primul mandat de preşedinte al celui mai înalt for de consacrare ştiinţifică şi culturală al ţării în perioada 2018 - 2022, în urma alegerilor desfăşurate pe data de 5 aprilie 2018. Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, este doctor în istorie şi profesor al Universităţii 'Babeş-Bolyai' din Cluj-Napoca, specialist în istorie medievală şi în evoluţia instituţiilor medievale, paleografie latină şi istoria Transilvaniei.

A fost profesor asociat la Universitatea din Pittsburgh (1991 - 1992) şi profesor invitat la INALCO Paris (1998), Universitatea din Trento (2001) şi Universitatea Ca'Foscari din Veneţia (2003 - 2008). În perioada 1993 - 2018 a deţinut funcţia de director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, iar între anii 2012 - 2020 a fost rector al Universităţii 'Babeş-Bolyai' din Cluj-Napoca.

În anul 1999 a fost ales membru corespondent al Academiei Europene de Ştiinţe, Litere şi Arte din Paris, iar în 2013 a devenit membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Artă din Salzburg. Conform statutului, alegerea preşedintelui Academiei Române are loc în prima decadă din luna aprilie, după data de 4 aprilie când este celebrată Ziua Academiei Române. 

Citește și Ioan-Aurel Pop nu va candida la președinția României din partea AUR: Singura politică pe care o fac este aceea a Academiei Române

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a negat o posibilă candidatură la președinția României din partea partidului AUR, după ce George Simion și Claudiu Târziu l-au nominalizat ca posibil candidat. Vezi continuarea articolului aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel