Interceptări secrete Nixon - Brejnev: ”Putem schimba lumea”

Înregistrări secrete de la Casa Albă prezintă discuții ale fostului președinte american Richard Nixon cu liderul sovietic Leonid Brejnev, dar și telefoane de încurajare primite de republican de la viitori lideri Ronald Reagan și George H.W Bush. Discuția degajată dintre Nixon și Brejnev a avut loc înaintea summit-ului istoric din 1973, prin care președintele SUA intenționa să relaxeze relația pe axa Moscova - Washington.

Conversația a fost surprinsă de un aparat secret de înregistrare, pe care Nixon l-a folosit între februarie 1971 și iulie 1973, pentru a păstra în arhive peste 3.700 de ore de conversații.

Nixon și Brejnev s-au întâlnit față în față și au fost asistați de un traducător pe 18 iunie 1973, atunci când au vorbit despre subiecte personale.

”Trebuie să recunoaștem, amândoi, că... suntem în fruntea celor mai puternice națiuni din lume și, deși avem unele diferențe în negocierile noastre, este esențial ca aceste două națiuni, unde se poate, să lucreze împreună”, îi spunea Nixon lui Brejnev.

”Dacă decidem să conlucrăm, putem schimba lumea. Cu atitudinea asta particip eu la aceste discuții”, continua liderul SUA, citat de France 24.

Ce i-a surprins în mod special pe experții relațiilor diplomatice este tonul cald, familiar, cu care se adresau cei doi în contextul Războiului Rece. Discuțiile se purtau pe marginea copiilor celor doi, Brejnev făcând destăinuiri despre tentativele nepotului său a de a intra la facultate.

Richard Nixon rămâne primul președinte al SUA care a demisionat din funcție. În 1972 a explodat scandalul Watergate, întreținut într-o manieră jurnalistică excepțională de articolele jurnaliștilor Bob Woodward și Carl Bernstein, de la Washington Post. În acel an, un grup de spărgători au intrat prin efracție într-un complex de apartamente locuit de democrați, pentru a instala și, probabil, recupera microfoane amplasate anterior. Confruntat cu o posibilă suspendare, dar și cu acuzația de blocare a unei anchete guvernamentale, Nixon a demisionat. Gerald Ford l-a succedat.

După discursul de renunțare rostit de Nixon, republicanul a fost sunat de Ronald Reagan. ”Vreau doar să știi că te-am privit și că am fost cu inima alături de tine. Îmi imaginez cum te-ai simțit și cum ți-a fost în toate aceste zile”.

George H.W Bush l-a contactat și el pe Nixon pentru a-i mărturisi că i-a ascultat discursul cu ”mare mândrie”. ”Apropiații poate vor înțelege”, îi răspundea Nixon, care avea să răbufnească. ”La naiba cu comentatorii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel