Inima Reginei Maria, expusă la Castelul Peleș. Vezi de când

Muzeografii de la Castelul Peleș, din Sinaia, fac eforturi pentru a recrea o parte din decorul și atmosfera palatului de la Balcic, în contextul în care în edificiul muzeal va fi expusă, până în toamna acestui an, caseta specială cu inima Reginei Maria.

Potrivit Antena 3, în mod excepţional, din 18 mai şi până în septembrie, o casetă din argint aurit, încrustată cu pietre preţioase, şi adăpostind inima, va fi expusă la Peleş, într-o sală specială.

În 1933, prin testament, Regina Maria a cerut ca, după moartea sa, inima să-i fie îmbălsămată şi depusă la Balcic, în palatul de acolo, care i-a fost atât de drag.

Dorința reginei Maria a fost îndeplinită în 1938, când, după decesul survenit în data de 18 iulie, inima sa a fost pusă într-o casetă de argint şi învelită într-un steag dublu, pe de o parte drapelul României, pe de alta steagul Marii Britanii.

La rândul lor, acestea au fost puse într-o altă casetă, din argint aurit şi cu ornamente din pietre preţioase, primită în dar la căsătorie în anul 1893, “de la Doamnele române”. Ulterior, la capătul unei călătorii cu vechiul bric "Mircea", întregul ansamblu a fost depus cu toate onorurile la reședința Reginei Maria din Balcic.

După pierderea Cadrilaterului, şi implicit a Balcicului, Principesa Ileana a ordonat ca la Bran să se construiască o capelă, "Inima Reginei Maria", unde au fost depuse casetele cu inima, într-un sarcofag de marmură.

Însă în 1968, capela a fost profanată de comunişti. Inima Reginei a fost dusă, împreună cu casetele, la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Expoziția pregătită la Castelul Peleș, pentru perioada 18 mai - 18 septembrie 2013, ce încearcă să reconstituie atmosfera palatului de la Balcic, și în cadrul căreia va fi expusă și inima Reginei Maria, continuă programul expoziţional intitulat „Casele de vis ale reginei Maria”, inițiat în 2012, când prima manifestare a acestui proiect a fost dedicată Castelului Bran.

Programul de vizitare al expoziției este următorul:

Miercuri 11:00 – 17:00

Joi – Duminică 9:15 – 17:00

Ultima intrare la ora 16:15.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel