Urmărește emisiunea live


Heinrich Himmler: Îmi ucid mama dacă mi-o cere Hitler

KZ Mauthausen, Himmler mit Eigruber
KZ Mauthausen, Himmler mit Eigruber

Corespondența privată a lui Heinrich Himmler, arhitectul "Soluției Finale", a stat zeci de ani în posesia unei familii din Israel, care s-a hotărât să dea publicității sutele de fotografii, scrisori și notițe ale liderului nazist capabil să-și ucidă propria mamă dacă Hitler i-o cerea. Ziarul german Die Welt urmează să publice un serial cu hârtiile a căror autenticitate a fost confirmată de mai mulți experți. Deocamdată, pasaje din scrisorile șefului SS către soția sa, Margareta (Marga), au apărut în presa israeliană, cu puțin timp înaintea zilei de 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comerorare a Holocaustului.

Scrisorile dezvăluie un Himmler care condamna fără remușcare evreii la moarte, dar care, în același timp, era sensibil și grijuliu în chestiunile familiale. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, șeful SS coresponda adesea cu soția sa, căreia nu i-a ascuns niciodată modul de funcționare a mecanismului nazist de exterminare a evreilor.

"De sâmbătă până marți voi fi într-un câmp de exterminare pentru a descoperi metode noi și interesante de a împușca", scria el, citat de site-ul ynetnews.com.

Întorcându-se de pe frontul estic, în iulie 1941, după încercarea de invadare a URSS, Heinrich Himmler îi cerea scuze soției pentru că a uitat de aniversarea lor și îi mărturisea că nu s-a putut opri din vomitat când soldații naziști au executat evrei prin împușcare.

Aflat la vârful ierarhiei naziste, Himmler era totodată și responabilul lagărelor de exterminare din Est. Într-unul dintre acestea, Auschwitz, au fost ucise peste un milion de persoane.  Evrei, țigani și prizonieri sovietici au fost omorâți în camerele de gazare, prin împușcare sau cu letalul Zyklon B.

Cu puțin timp înainte de implementarea "Soluțiie Finale", Himmler îi scria Margaretei. "Plec la Auschwitz. Sărutări! Al tău, Heini".

Corespondența cuplului Himmler arată că cei doi nu erau uniți doar de legătura amoroasă, ci și de puternice sentimente anti-semite. "Problema asta cu evreii - când ne vor părăsi aceste gunoaie, să putem trăi o viață fericită", scria Margaret în noiembrie 1938.

Din aceleași scrisori rezultă că soția lui Himmler știa bine cu cine s-a măritat. "Sunt atât de fericită să am un soț malefic care își iubește soția malefică (...) Sufletul meu negru se gândește la cele mai imposibile lucruri".

Tulburătoare este mărturia fiicei liderului SS, Gudrun, care descrie ce a simțit când a vizitat un lagăr de exterminare. "Astăzi, mama, mătușa Lydia, mătușa Frieda și cu mine am vizitat un lagăr SS din Dachau. Am mâncat copios acolo. A fost o zi grozavă. Ce proiect măreț sunt lagărele de concentrare".

Loialitatea lui Himmler față de Hitler nu cunoștea margini, iar după ce Fürher-ul l-a desemnat conducător al SS, nazistul voia să se știe clar pe cine servește. "Dacă Hitler mi-ar cere să-mi împușc mama - aș face-o".

În ceea ce privește conservarea acestor scrisori și notițe, cea mai solidă ipoteză istorică de până acum spune că acestea au fost cumpărate după cel de-Al Doilea Război Mondial de Chaim Rosenthal, un artist israelian care le-ar fi achiziționat, cel mai probabil, dintr-un târg al Bruxelles-ului. În anii '70, colecționarul le-a adus în Israel și le-a ascuns sub patul său. Șapte ani mai târziu, hârtiile au ajuns la tatăl regizoarei Vanessa Lapa. Ea lucrează în prezent la un documentar cu acest subiect, care urmează să fie difuzat anul viitor.

Himmler, fidel lui Hitler până în ultimele clipe, s-a sinucis în mai 1945, la scurt timp după ce a fost capturat de către trupele britanice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel