Gorghiu: desfiinţarea CCR. Blaga: schimbarea judecătorilor, pe măsura pensionării

ccr 2
ccr 2

Liderul PDL, Vasile Blaga, a avansat ipoteza modificării legii de numire a judecătorilor Curţii Constituţionale. Propunerea PDL este de a trece această atribuţie din sarcina partidelor parlamentare către CSM şi ÎCCJ, iar judecătorii CCR să fie magistraţi de carieră. Deputatul PNL Alina Gorghiu are însă un alt proiect privind această reformă a CCR. Gorghiu avansează o modificare prin care CCR să fie desfiinţată în forma actuală şi încadrată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Funcţia de judecător ar urma să fie deţinută de magistraţi de carieră. Victor Ponta, copreședinte USL, a declarat că privește cu amuzament declarațiile lui Blaga. ”Noi de ani de zile susținem depolitizarea, PDL și-a pus oamenii în funcție. Înțeleg că acum nu mai e bună CCR?”, a întrebat retoric Ponta.

"Depolitizarea Curţii este necesară. Aceasta s-a putea face prin modificarea Constituţiei şi a legii de organizare a CCR. Proiectul presupune desfiinţarea CCR în actuala formă şi mutarea acesteia la Înalta Curte, ca fiind cel mai înalt for decizional din România. Funcţia de judecători ai CCR ar urma să fie exercitată de magistraţi de carieră, fără implicare politică", a declarat Alina Gorghiu pentru DeCe News.

Dacă propunerea lui Gorghiu este acceptată de Parlament se va face un referendum pentru modificarea prevederilor din Constituţie referitoare la organizarea CCR.

Vasile Blaga propune doar modificarea legii de organizare a Curții. "Avem judecători la CCR care sunt în timpul mandatului. Nu discutăm despre dânşii. Dar în momentul în care unul dintre dânşii îşi încheie mandatul şi el a fost propus sau de către Parlament, Cameră sau Senat sau de către Preşedinţie, de exemplu, noi vom propune ca el să nu mai fie desemnat de către grupurile parlamentare ale PDL de exemplu din Cameră şi Senat, cum a fost regula până acum, şi ne adresăm toate forţele politice CSM-ului şi Înaltei Curţi să facă propuneri”, a explicat liderul PDL.

Ambele propuneri vizează o modificare majoră în actuala organizare a Curţii Constituţionale. Proiectul de lege ar putea fi pe agenda noului Parlament care se va forma după 9 decembrie. "Este greu să se decidă aşa ceva în actuala sesiune. Nu este o mişcare care se face în două luni. Trebuie gândită şi analizată bine", a explicat Gorghiu.

Judecătorii CCR au un mandat de nouă ani, care, conform legii, nu poate fi întrerupt. În 2013, vor expira mandatele a trei judecători: Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar şi Ion Predescu. Soluţia care ar putea fi adoptată ar fi ca cei trei să fie înlocuiţi cu magistraţi, iar restul de şase să fie înlocuiţi pe rând, pe măsură ce le expiră mandatele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel