Urmărește emisiunea live


Frunda: UDMR insistă ca maghiara să fie recunoscută ca limbă regională

funda
funda

Consilierul onorific al premierului Victor Ponta, Gyorgy Frunda, a susținut, vineri, la RFI, că UDMR va insista la modificarea Constituției, pe două propuneri: ca limba maghiară să fie recunoscută ca limbă regională, iar minorităţile naţionale să fie recunoscute ca factor constitutiv al statului român. 

"UDMR propune recunoaşterea statutului minorităţilor naţionale ca factor constitutiv al statului român. Minoritatea maghiară atunci când a devenit parte a României a fost un factor de stabilizare a statului, de formare a României moderne. Şi doi: dreptul folosirii limbii materne, potrivit Convenţiei europene a limbilor regionale şi minoritare. Sper să se înţeleagă cu USL-ul. Ar fi o posibilitate de a mai rezolva o plajă de probleme între majoritatea română şi comunităţile minoritare din România", a declarat Gyorgy Frunda.

Gyorgy Frunda a susținut că asta "ar însemna recunoaşterea limbii maghiare ca o limbă regională, adică acolo unde comunitatea maghiară are o reprezentare substanţială, urmând ca noţiunea de "substanţial" să se stabilească prin lege, dacă înseamnă 20%, cum este actual sau mai puţin. Înseamnă ca în acele regiuni, limba maghiară să fie folosită în toate domeniile vieţii publice".

În plus, consilierul onorific al premierului Ponta a precizat că UDMR nu este de acord cu regionalizarea, "pentru că prin proiectul discutat public vor dispărea judeţele cu populaţie majoritar maghiară, ca decizie, ca posibile decizii în propriile lor probleme".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel