Florin Cîţu: Gradul de îndatorare al României, MIC. De aia România îşi permite să se împrumute

Florin Cîţu / Guvernul României
Florin Cîţu / Guvernul României

Premierul Florin Cîţu a anunţat, într-un interviu la radio, că gradul de îndatorare al României nu este, de fapt, atât de mare. 

Deşi liderii partidelor de opoziţie spun că datoria publică, ajunsă la 48 la sută din PIB, este uriaşă, lucru care va atrage sancţiuni pentru România, Florin Cîţu spune că apocalipsa e departe. 

"Relativ la ce este în Uniunea Europeană, relativ la ce se întâmplă în pieţele emergente, suntem ok. Suntem la nivelul pieţelor emergente şi mult sub gradul de îndatorare al altor ţări din Uniunea Europeană. Tocmai de aceea, România îşi permite să se împrumute şi se împrumută la dobânzi foarte mici. Tocmai de aceea, vrem să luăm şi putem lua împrumuturi prin PNRR, pentru că avem un grad de îndatorare foarte mic. 

Iar ceea ce a spus agenţia de rating Standards and Poor's a fost foarte clar. S-a schimbat perspectiva de la negativ la stabil, urmează şi pozitiv", a spus Florin Cîţu la Radio Guerilla. 

Marcel Ciolacu, avertisment: Pensiile şi salariile, îngheţate 

Liderul PSD anunţă că modul în care Guvernul Cîţu a gestionat situaţia economică va face ca salariile din sistemul public, dar şi pensiile să fie îngheţate anul acesta. 

"Nu știu dacă ei au aflat (n.r. - cei de la guvernare), dar există legea 69/2013. Este o lege în vigoare. În cazul în care datoria publică se încadrează între 45-50%, Ministerul Finanțelor trebuie să prezinte un raport în Guvern cu măsurile pe care le vor lua pentru a scădea datoria publică.

Dacă vom ajunge la o datorie publică între 50% - 55%, asta se va întâmpla dacă venim cu tot împrumutul de 15 miliarde din Programul Național de Redresare și Reziliență. Mai mult, acest procent duce la înghețarea salariilor și pensiilor din sistemul public. Trebuie să prezinte situația românilor, să li se spună de ce dorim să se împrumutăm. Asta ne va aduce, în anul 2021, acest Guvern", a spus Marcel Ciolacu, la Antena 3.

Şi Sorin Grindeanu a lansat un avertisment similar, la DC NEWS TV. 

"Ceea ce evită să spună, şi cred că va fi cheia în perioada următoare, este că împrumuturile, care sunt aproximativ jumătate din suma totală, conform deciziilor Comisiei Europene, intră pe datorie publică. Ceea ce va însemna următorul lucru: vorbim de 50 la sută datorie publică care va fi atinsă în mod lejer la ritmul în care se fac împrumuturi de un an şi jumătate de domnul Cîţu. Dacă atingi 50 la sută datorie publică, intri pe nişte restricţii, conform legii. Dacă împrumuturile astea intră pe datorie publică, vom ajunge la 60 la sută noi, se aprinde steguleţul roşu, intrăm pe infringement. Ei ştiu, dar nu au ce face, trebuie să meargă înainte. Sigur că îi sperie!", a declarat Sorin Grindeanu la DC NEWS TV. 

VEZI Sorin Grindeanu: Guvernul evită să spună ceva despre PNRR. Se aprinde steguleţul roşu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel