Elena Lupescu, singura femeie cu care "Regele Playboy", Carol al II-lea, s-a simțit cel mai bine în intimitate. Georgeta Filitti: Regina Maria și fiica ei o numesc "Găina"

Sursa foto: captura video  YouTube British Pathé
Sursa foto: captura video YouTube British Pathé

Acad. Georgeta Filitt, profesor de Istorie, a vorbit despre relația Regelui Carol al II-lea cu Elena Lupescu, singura femeie care i-a stat în mod constant alături.

"Ei, asta e o poveste de intimitate, pe care gura bogată a lui Argetoianu sigur că o dezvăluie. Trebuie să vă spun că, totuși, e greu să îți imaginezi un cronicar mai otrăvit decât omul acesta foarte deștept, dibaci, diplomat, dar se pare că aici Carol era foarte interesat de legăturile intime, iar ea rămâne femeia cu care el s-a simțit cel mai bine în intimitate. Asta ar explica. Dumneavoastră gândiți-vă că legătura cu ea i-a ridicat o Europa întreagă în cap. Toată lumea l-a condamnat, nu? Sigur că ea a invocat chestia asta că e evreică. Nu era vorba asta că e evreică, dar nu era dintr-o familie regală. Multă lume a zis că statutul. Nu statutul. Adică textul scris de funcționare a Monarhiei Românești a făcut să fie recunoscută căsătoria cu Zizi Lambrino sau să nu fie recunoscută. Să fie acceptată în preajma lui Elena Lupescu sau nu. Era vorba de o cutumă. Și Carol a călcat această cutumă. Câtă vreme a fost Rege, nu a reușit totuși să se căsătorească cu ea. Din jurnalul Reginei Maria să știți că reiese faptul că Regina Maria și cu fiică-sa o numesc pe Lupeasca "Găina". Nu știu de ce", a spus Georgeta Filitti, în podcastul "Avangarda", realizat de fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu.

Vezi și:  "Este suma de ipocrizie omenească". Acad. Georgeta Filitti, despre  legătura Reginei Maria cu Barbu Știrbey: Carol știa că Ileana nu e soră și de tată cu ei

"Să nu îi dați de mâncare Principesei Elena"

"Toată lumea îi spunea duduia, dar astea nu își menajau cuvintele și îi spuneau Găina. Nu știu să vă spun de ce. I-a fost și Elenei Lupescu greu, i-a fost și lui Carol greu, dar să știți că Regina trăiește cu spaima asta: "Dacă se căsătorește cu asta?" și mai era ceva. Mama moștenitorului, mama Principelui Mihai, se afla în țară și lucrurile s-au rezolvat foarte greu. Toată lumea întreba: de ce nu rezolvi? Trebuie să înțelegem că, în momentul când Regina Elena este clar respinsă de soțul ei și practic e izgonită, și Carol se dedă  și la niște lucruri, cum să vă spun, ăla mic face temperatură, maică-sa se urcă în primul tren, se duce la Sinaia să vadă ce e cu micuțul și Carol telefonează: "Să nu îi dați de mâncare Principesei Elena". Și Regina e de-a dreptul scandalizată. Cum e cu putință așa ceva, e mama moștenitorului tronului?! Și-atunci o cucoană de acolo, o spălătoreasă șefă, se duce într-un restaurant din Sinaia să ia niște mâncare pentru ea", a mai povestit Georgeta Filitti.

Vezi și:  Cum l-a numit Regina Maria "porc" pe un jurnalist și cearta cu Iorga. Acad. Georgeta Filitti: Doamne, îi dai dreptate!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel