EXCLUSIV  Dr. Tudor Ciuhodaru, sfaturi pentru români înainte de masa de Crăciun. Ce mâncăm şi cât mâncăm

Masă festivă
Masă festivă

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, ce ar trebui să facă românii de Crăciun pentru a nu ajunge la spital cu probleme digestive. 

"Pentru bolnavii cronici, cu boli digestive mai ales, pentru cei cu afecţiuni cardiace sau metabolice, este necesar să respecte regimul şi în această perioadă. Eventuale excese se vor face doar după un consult la medicul de familie. Nu se întrerupe în niciun caz tratamentul doar pentru a mânca şi bea. 

Celor care vin după post, le recomand să reia progresiv alimentaţia, fără doze mari de grăsimi dintr-odată, pentru că în mod cert vor ajunge la spital. Apropo de cei care vor consuma carne şi grăsimi în exces, să  nu uite şi de salatele din fructe şi legume proaspete, pentru a asigura un regim echilibrat. Nu în ultimul rând, vremea e frumoasă, aşa că recomand plimbări în aer liber, pentru a compensa consumul de calorii. 

Moderaţia trebuie să fie deviza acestor sărbători. Sărbătorile sunt despre familie, despre noi toţi, nu despre mâncare!", a explicat medicul Tudor Ciuhodaru pentru DC NEWS. 

Pastilele pentru ficat, nerecomandate

Acesta a avertizat şi că pastilele şi suplimentele pentru ficat nu sunt recomandate în această perioadă. 

"În general, este mai bine să previi decât să tratezi. În plus, atenţie, automedicaţia poate face mai mult rău decât bine la un moment dat", a mai spus medicul.  

Problemele digestive, pe locul doi anul trecut 

"Anul trecut, patologia traumatică, etilică, a depăşit patologia digestivă. Chiar mă uitam pe statistici. Adică accidentele domestice, agresiunile, au fost mult peste patologia digestivă. Cu toate astea, afecţiunile cauzate de reluarea alimentaţiei cu carne, grăsimi, după post reprezintă un loc important în această perioadă. Mă refer aici la crize biliare, ulcere, hemoragii digestive.", a completat Tudor Ciuhodaru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel