Dorel Vișan, despre decizia care îi îngrozește pe actori: "Am auzit că..."

dorel-visan
dorel-visan

Dorel Vișan, marele actor român, a vorbit pentru DC News despre prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) care vizează înlăturarea de la conducerea instituţiilor publice de cultură a persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani. Astfel, Ion Caramitru, George Mihăiţă și  Alexandru Arşinel ar putea fi scoși la pensie.

"Este o prostie din punctul de vedere al vârstei pentru că în artă, marii maeștrii sunt cei care fac treabă. În ceea ce privește persoana domnului Ion Caramitru (n.r - directorul Teatrului Național București), nu pot spune nimic pentru că aș fi subiectiv. Cei de la Teatrul Național București ar trebui să spună dacă Ion Caramitru este un director bun. Eu vorbesc acum doar despre criteriul legat de vârstă. Este o anomalie să dai un artist afară din teatru și din funcții la vârsta de 65 de ani. Artistul abia atunci creează. Abia atunci are maturitate biologică și culturală", a spus Dorel Vișan pentru DC News.

Întrebat care crede că este scopul aceste decizii - de a înlătura managerii care au peste 65 de ani din funcția de director - marele actor a spus că nu știe cu exactitate despre ce ar putea fi vorba: "Am auzit doar niște zvonuri. Lumea este nemulțumită. Nu pot să spun nimic. Oamenii de la TNB ar trebui să știe mai multe. Probabil că au fost făcute niște reclamații. Cel mai probabil, va fi pus la conducere un om mai prost. Nu știu de ce am impresia asta".

Legat de impactul pe care îl va avea înlăturarea actorilor care au trecut de vârsta de 65 de ani de la conducerea teatrelor, Dorel Vișan a adăugat: "Nu va influența în niciun fel. La teatru nu mai influențează nimic. Nu mai este niciun control al mesajelor pe care le transmite Teatrul Național București și nici teatrul în general. Teatrul tansmite niște prostii și niște bazaconii din capul unor artiști apucați. Nu îi oprește nimeni pentru că trăim în libertatea cuvântului care frizează și libertatea prostiei".

La întrebarea <<Cum ar putea fi rezolvată această problemă care există în teatru?>>, marele actor a spus: "Trebuie să punem la conducerea teatrelor artiști, nu manageri! În plus, ar trebui să fie controlate repertoriile teatrelor pentru ca lucrurile de calitate să fie promovate și în special piesele românești".

Ce spun Ion Caramitru, Alexandru Arșinel și George Mihăiță

Atât Ion Caramitru, cât şi George Mihăiţă au declarat că există anumite interese privind acest act normativ, directorul TNB afirmând că “ideea a fost să elibereze funcţiile de director ca să se pună, probabil, clienţi mai apropiaţi sufletului respectiv”, în timp ce directorul Teatrului de Comedie a subliniat că “aceste lucruri se fac cu anumite interese (…) cu scopul de a da jos anumite persoane, de a aduce cineva pe altcineva”.

 De asemenea, directorul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, Alexandru Arşinel, a declarat pentru Mediafax că astfel de iniţiative “nu ajută cu absolut nimic cultura”, afirmând că astfel de acte normative nu “rezolvă problemele” cu care se confruntă domeniul cultural. “Eu pot să vă spun că acţiunea «lăudabilă» a Guvernului şi a Ministerului Culturii a avut loc când eu am fost operat, (…) dar am aflat de la colegii mei. Sunt o persoană care toată viaţa am fugit de o sarcină specială în afară de cea de actor. (…) În ’98 am acceptat, dar mi-am redus activitatea de actor pentru a mă zbate pentru acest teatru”, a explicat Alexandru Arşinel, în vârstă de 74 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel