Deputat PSD, despre românii din diaspora: Unii nici nu mai știu dacă sunt sau nu români. Nu au nicio contribuție la evoluția statului român

foto arhivă dcnews proteste 10 august
foto arhivă dcnews proteste 10 august

Ionel Floroiu, deputat PSD, a spus că românii din diaspora nu contribuie cu nimic la „evoluția statului român” și că ”nu aduc niciun aport la dezvoltarea socială, economică și politică a acestei țări”  și că trimit ”200-300 de euro la cei rămași în țară, care reprezintă 0,01 % din PIB”.

Declarațiile au fost făcute marți, în Comisia de Administrație a Camerei Deputaților, unde se discuta o propunere legislativă a USR, prin care ar urma ca diaspora să aibă o reprezentare mai importantă în Parlament, scrie gazetaromânească.com

”Unii nici nu mai știu dacă sunt români sau nu sunt, care locuiesc de zeci de ani (…) Ei nu au nicio contribuție la evoluția statului român. Nu mai au pe nimeni în România. Nu au mai venit în România de zeci și zeci de ani. Nu aduc niciun aport la dezvoltarea socială, economică și politică a acestei țări. (…)

Îmi pare rău, dacă din 700 de mii se trimit la vot 20 de mii, ce reprezentare să le dăm din partea românilor? Am auzit chestiunea asta cu diaspora, că investește în România, că aduce miliarde, zeci de miliarde. Practic, ce trimite, 200-300 de euro la cei rămași prin țară, care reprezintă 0,01% din Produsul Intern Brut al României. Sunt foarte puțini care vin investitori puternici, care aduc un capital serios în România. Dacă îmi spuneți de 4 milioane de muncitori în construcții, turiști în Europa”, a declarat Ionel Floroiu.

Mai mult, Ionel Floroiu a spus că ar face o lege ca toți cetățenii din diaspora să vină să voteze în România. Să urce în avion, să dea 200-300 de euro pe bilet  și să voteze, a mai spus deputatul, conform sursei citate.

Potrivit datelor Băncii Naționale, în 2020 remiterile diasporei s-au ridicat la 3,5 miliarde de euro, adică 1,5% din PIB. Între 2007-2020, românii plecați la muncă în străinătate au trimis acasă 41 de miliarde de euro. În aceeași perioadă, conform BNR, investițiile străine directe au fost de 57 de miliarde de euro.

PNL, reacție

Fostul secretar de stat al românilor de pretutindeni, liberalul Ovidiu Burdușa, a reacționat pe Facebook, după declarațiile lui Floroiu.

”După intervenția nefericită a lui Floroiu, gândul meu se îndreaptă către domnul Gheorghe Cârciu, secretar de stat in cadrul DRP, coleg de partid cu domnul deputat Ionel Floroiu. Domnule secretar de stat, avem nevoie de intervenția dvs. Sunteți de acord cu aceste afirmații ?

În altă ordine de idei, reamintesc că diaspora are nevoie de o reprezentare electorală mult mai mare: nu ar fi rău să avem reprezentare egală cu cel mai mare județ din România, Iași, adică 12 deputați și 6 senatori.  Și, de asemenea, ar trebui stabilit un colegiu separat pe Republica Moldova, cu 1 senator și 2 deputați.  Acum, avem 6 parlamentari de diaspora, insuficienți pentru a reprezenta o populație de peste 6 milioane de români în străinătate”, a scris Ovidiu Burdușa pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel