De ce trebuie să te apleci spre dreapta când înghiți medicamentele

De ce trebuie să te apleci spre dreapta când înghiți medicamentele / Foto: Pixabay, de Steve Buissinne
De ce trebuie să te apleci spre dreapta când înghiți medicamentele / Foto: Pixabay, de Steve Buissinne

Află în articol de ce trebuie să stai aplecat spre dreapta când înghiți medicamentele.

Administrarea medicamentelor ne este explicată de medic sau de farmacist în câteva expresii foarte simple: înainte sau după masă, dimineața și seara, ori la un număr de ore, în cazul antibioticelor, de exemplu. Traseul pe care îl urmează respectivele medicamente pentru a-și atinge scopul este unul cunoscut: administrare orală, pastila ajunge în stomac, în intestine și apoi în sânge, astfel că absorbția se poate întâmpla chiar și la o oră de la administrare, scrie Ziarul de Iași, citând Science Alert.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, care au simulat modul în care medicamentele se dizolvă în stomac și sunt eliberate în intestinul subțire.

De ce trebuie să te apleci spre dreapta când înghiți medicamentele

Aceștia au descoperit că postura ideală pentru cea mai rapidă absorbție nu este aceea de a sta în poziție verticală, ci de a te apleca spre dreapta.

"Am fost foarte surprinși de faptul că postura avea un efect atât de mare asupra vitezei de dizolvare a unei pastile. Nu m-am gândit niciodată dacă o făceam bine sau rău, dar acum cu siguranță mă voi gândi la asta de fiecare dată când voi lua o pastilă", spune Rajat Mittal, informatician care studiază dinamica fluidelor la Johns Hopkins School of Medicine.

Dacă până acum nu v-ați gândit la cât de repede se absorb suplimentele de vitamine și minerale, absorbția medicamentelor are ramificații serioase în ceea ce privește rapiditatea cu care analgezicele își fac efectul sau cât de constant stabilizează medicamentele tensiunea arterială - ca să nu mai vorbim de găsirea dozei potrivite pentru femei, spre deosebire de bărbați.

Ce au arătat studiile

În acest context, Mittal și colegii săi au testat patru poziții folosind modelul lor computerizat al stomacului uman, care s-a bazat pe imaginile de înaltă rezoluție ale scanării corporale ale unui bărbat de 34 de ani.

Denumit StomachSim, modelul a simulat fluidul și biomecanica unei pilule care se deplasează prin tractul digestiv și cât de repede ar fi expulzată din stomac în duoden, prima parte a intestinului subțire, unde începe absorbția substanțelor nutritive.

Astfel, întinderea sau aplecarea pe partea stângă a încetinit dizolvarea, fapt pentru care absorbția medicamentelor în această poziție a durat până la cinci ori mai mult decât în poziția verticală, în care gravitația și anatomia sunt de partea stomacului.

”Pentru persoanele în vârstă, sedentare sau imobilizate la pat, faptul că se întorc în stânga sau în dreapta poate avea un impact uriaș", mai explică Mittal.

Studii anterioare au constatat în mod similar că statul culcat pe partea dreaptă accelerează viteza cu care stomacul golește alimentele în intestin și că statul așezat, în picioare sau înclinat spre dreapta accelerează, de asemenea, absorbția medicamentelor orale.

Mai mult decât atât, pentru a face un pas în față în cercetarea lor, aceștia au simulat ce se întâmplă în cazul persoanelor care suferă de gastropareză, afecțiune în care nervii deteriorați sau mușchii stomacali slăbiți împiedică sau încetinesc stomacul să se golească în mod corespunzător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel