De ce se tem pisicile de castraveți

Pisicile asociază forma castravetelui cu un şarpe / Foto: Pexels
Pisicile asociază forma castravetelui cu un şarpe / Foto: Pexels

YouTube-ul abundă în filmuleţe haioase cu pisici care sar cât colo atunci când văd un... castravete în apropierea lor. 

Se pare că simpaticele feline pot percepe legumele cu formă lunguiaţă ca pe un șarpe ori ca pe un prădător, iar instinctul de supraviețuire își spune cuvântul.

Internetul este plin de filmulețe și imagini în care pisicile se sperie de moarte la vederea castraveților. Cineva i-a făcut o glumă pisicii sale plasând un castravete în spatele ei în timp ce îşi savura masa liniştită. Când pisicuţa termină de mâncat şi se linge satisfăcută pe botic, vede un castravete mare şi verde fix lângă ea. Se sperie din cale-afară, blana i se zbârleşte pe spate, sare instantaneu cât de sus poate şi de cele mai multe ori o ia la goană îngrozită, cât de repede o ţin lăbuţele. În cele mai multe cazuri, reacţia pisicii îi amuză pe stăpâni. Putem spune că s-a dezlănţuit un adevărat trend prin care stăpânii de pisici au repetat experimentul şi au postat la rândul lor reacţia pisicuţelor lor. Video-uri peste video-uri, compilaţii, gif-uri… toate cu pisici înspăimântate de castraveţi şi reacţiilor lor. Multe dintre aceste videoclipuri au ajuns şi în jurnalele de ştiri.

Cum explică oamenii de știință acest comportament ciudat?

Cercetătorii spun că nu castravetele în sine este ceea ce sperie pisica, ci mai degrabă felul în care animalul de casă ia la cunoștință de prezența unui obiect străin. Pentru că, în toate filmulețele cu pisicuțe speriate, obiectul străin este așezat în apropierea felinelor când acestea nu sunt atente. „Cred că reacția se datorează noutății și neașteptatei găsiri a unui obiect neobișnuit plasat alături, în timp ce capetele lor sunt în bolul pentru alimente”, explică Roger Mugford, un specialist în comportamentul animalelor. Conform oamenilor de știință, pisicile ar fi reacționat la fel dacă în preajmă ar fi fost un ananas și nu un castravete. De obicei, pisicile sunt animale solitare și prezența pe nepusă masă a unui obiect nou în preajmă este o răsturnare de situație care le poate provoca un șoc extrem de puternic.

Recomandabil este însă să nu încercaţi asta acasă cu pisicuţele voastre. Şocul descoperirii unui potenţial pericol creează pisicuţelor stres şi pot rămâne cu traume. Nu vrem ca sănătatea blănoaselor noastre să fie afectată, nu-i aşa?

Iată mai jos o compilaţie de clipuri amuzante în care putem vedea cât de înspăimântate sunt pisicile la vederea unui castravete pe podea:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel