De ce femeile sunt mai predispuse la aritmie - Studiu

De ce femeile sunt mai predispuse la aritmie / Foto: Pixabay, de StockSnap
De ce femeile sunt mai predispuse la aritmie / Foto: Pixabay, de StockSnap

Află în articol de ce femeile sunt mai predispuse la aritmie.

Hormonul sexual estrogen ar putea fi motivul pentru care mai multe femei decât bărbați suferă de bătăi neregulate ale inimii, sau aritmie. Deși femeile au, în general, o protecție mai bună împotriva bolilor cardiovasculare decât bărbații, nu este cazul când vine vorba de boli ereditare care cauzează un ritm cardiac anormal, scrie Ziarul de Iași.

Cercetătorii de la Universitatea Linköping, din Suedia, au analizat afecțiunea cunoscută drept sindromul de QT lung (SQTL), în care inima are nevoie de mai mult timp decât în mod normal pentru a termina fiecare bătaie.

Acest sindrom se datorează cel mai adesea unei modificări ereditare congenitale, sau mutație, care afectează unul dintre canalele ionice ale inimii.

Afecțiunea este relativ rară, afectând aproximativ una din 2.500 de persoane.

Ce sunt canalele ionice

Canalele ionice sunt pori mici care trec prin membranele celulelor și reglează fluxul de ioni încărcați electric în și din celulă. Unele canale ionice acționează ca un accelerator, iar altele ca o frână. Împreună, acestea reglează fiecare dintre cele 2,5 miliarde de bătăi ale inimii pe care majoritatea dintre noi le avem pe parcursul întregii vieți.

"Încercăm să înțelegem ce substanțe din organism au un impact asupra funcției canalelor ionice. Dacă am putea să ne dăm seama cum funcționează această reglare, poate că am putea înțelege de ce unii indivizi sunt mai protejați, iar alții sunt afectați mai tare", spune Sara Liin, profesor asociat în cadrul Departamentului de Științe biomedicale și clinice de la LiU, într-un comunicat.

Folosind ouă de broască, echipa a inserat varianta umană a canalului ionic în ouăle care nu au acest canal. Au adăugat cea mai activă formă a hormonului sexual estrogen, numită estradiol, și au măsurat funcția canalului ionic.

S-a dovedit că estrogenul a împiedicat funcția canalului ionic, ceea ce indică faptul că acest hormon poate crește riscul anumitor tipuri de aritmie.Alți hormoni sexuali nu au avut niciun efect.

Cercetarea, publicată săptămâna trecută, în revista Science Advances, a descoperit, de asemenea, care părți anume ale canalului au afectat estrogenul.

Mutațiile ereditare

Autorii studiului au examinat apoi mai departe mutațiile canalelor ionice găsite în familiile cu sindroame de aritmie ereditară. Unele mutații au dus la o sensibilitate ridicată la estrogen, în timp ce altele au dus la pierderea completă a sensibilității la estrogen a canalului ionic.

"Arătăm că unele mutații ereditare care reduc funcția canalului ionic par să contribuie la o sensibilitate ridicată la estrogeni, astfel încât ar putea exista doi factori de risc care interacționează mai ales la femeile purtătoare ale acestor mutații", explică Liin.

Cercetătorii subliniază că estrogenul are multe efecte pozitive, cu toate acestea, pentru femeile cu un risc ereditar crescut de SQTL, acest hormon ar putea fi, eventual, un factor de risc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel