EXCLUSIV  De ce e periculos să ții mâna la „ora 12“ pe volan. Titi Aur: Riscul pe care șoferii nu-l conștientizează / video

Unsplash
Unsplash

Titi Aur, specialist în siguranță rutieră, a spus de ce este greșit să ții mâna la „ora 12“ pe volan.

În cadrul emisiunii De Ce Conducem, Titi Aur, specialist în conducere defensivă și siguranță rutieră, a spus care este riscul pentru șoferii care aleg să țină o singură mână pe volan, iar aceea e poziționată la „ora 12“.

„Nu contează cum ții mâinile pe volan atâta timp cât mașina merge drept și ești cu o viteză relativ sigură. A nu se înțelege că nu trebuie să mergi cum se recomandă. Problema se pune că în orice moment poate să apară o situație specială, fie o gropiță, fie sare cineva în față, fie trebuie să ocolești ceva sau să ocolești un derapaj. Atunci chiar contează fiecare poziție a mâinilor.

Mâinile pe volan ținute corect te ajută și te scot din situații delicate. Poziția corectă este importantă, iar că să ții mâinile corect pe volan trebuie să le ții cât mai mult în acea poziție, ca să devină gest reflex. Gestul reflex înseamnă că atunci când există o situație limită, nu mai stai să gândești, ci faci din reflex“, a spus Titi Aur la emisiunea De Ce Conducem.

CITEȘTE AICI       -      EXCLUSIV  Dacă vei respecta acest gest la volan când nu ai niciun pericol în față, într-o situație limită te va salva. Titi Aur: Trebuie să-ți intre în reflex

Șoferii care țin o singură mână la „ora 12“

Expertul în conducere defensivă a explicat și de ce este riscant să ții mâna, de obicei stânga, pe volan la „ora 12“.

„În momentul unui impact, în afară de faptul că nu vei avea mâna într-o poziție corectă ca să controlezi și eventual să eviți impactul, mâna îți va fi adusă în față și te lovește în frunte, chiar și cu ceasul dacă porți ceas.

Airbag-ul este gândit să plece chiar dacă nu ai centura pusă, însă dacă între airbag și fața ta e o mână, nu e bine. În afară de faptul că te lovești la mână, te lovești foarte rău la față. Poziția corectă a mâinilor pe volan te face să controlezi mașina și să nu ajungi la impact, dar și în momentul unui impact beneficiezi de protecția airbag-ului“, a conchis Titi Aur.

Până de curând, recomandarea obișnuită era să ții mâinile pe volan la 10 și 2, dar aceasta s-a schimbat în ultimii ani. Din motive de siguranță și pentru a evita accidentele cauzate de airbag-uri care se activează în mod neașteptat, majoritatea organizațiilor de siguranță rutieră și instructorii auto acum recomandă să ții mâinile pe volan la 9 și 3. Această poziție oferă o mai mare stabilitate și control asupra volanului, în timp ce reduce riscul de vătămare în cazul în care airbag-urile se declanșează.

CITEȘTE ȘI       -      EXCLUSIV  Cum folosești corect avariile. Titi Aur: Șoferul român e obraznic impertinent / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel