Urmărește emisiunea live



De ce continui să visezi noaptea aceeași persoană? Răspunsul experților în vise

Fotografie de la Ivan Oboleninov/ Pexels
Fotografie de la Ivan Oboleninov/ Pexels

Visele care se repetă sunt deja obișnuite și comune, fie că implică căderea de la mare înălțime în neant sau ratarea unui examen important la ani de la terminarea școlii. Dar ce înseamnă când ai mai multe vise despre aceeași persoană?

Răspunsul poate varia, în funcție de cine îți ocupă gândurile de noapte, spun experții în vise, iar interpretările variază, potrivit oamenilor de știință.

Cercetătorii sunt în general de acord că visul este modul în care creierul procesează evenimentele și emoțiile. Sociologii Carey Morewedge și Michael Norton au studiat oameni din Statele Unite, Coreea de Sud și India și au descoperit că 56%, 65% și, respectiv, 74% dintre respondenți cred că visul dezvăluie adevăruri ascunse.

Descoperirile lor au sugerat, de asemenea, că visele pot influența judecata. Cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii sunt susceptibili să creadă că visele sunt mai semnificative decât gândurile de veghe.

Ce reflectă visele repetate?

Visele recurente sunt de obicei legate de o problemă specifică, conflict sau tensiune din viața noastră și sunt o modalitate de a ne ajuta să ne procesăm sentimentele despre aceasta, spun psihoterapeuții și experții în vise.

„Atâta timp cât problema continuă, la fel va continua și visul și odată ce problema este rezolvată, visul se va opri”, a declarat Lauri Loewenberg, analist profesionist de vise  pentru Newsweek. „Un vis recurent înseamnă că ești blocat”.

Unele dintre cele mai comune tipuri de vise recurente sunt cele care implică anumite persoane, cel mai frecvent membri ai familiei sau foști parteneri, dar ocazional și străini.

Loewenberg sfătuiește să acordați o atenție deosebită emoțiilor din visele recurente și să aprofundați care sunt aspectele din viața voastră actuală care vă fac să vă simțiți așa cum vă simțiți într-un vis. Dacă un vis este amenințător, este posibil să aveți sentimente de a fi atacat de alții sau de a fi învinuit.

O regulă de bază pentru a descoperi simbolismul unui subiect care se repetă în visele tale este să determinați trei lucruri care vă vin în minte atunci când vă gândiți la acea persoană, adaugă ea. Dintre aceste trei lucruri, problema cu care te identifici cel mai mult este cea pe care o reprezintă.

Pe cine reprezintă subiectele de vis?

Un subiect tipic al viselor recurente este fostul soț sau partener. Interpretarea acestui tip de vis depinde de fostul partener la care te gândești și de ceea ce înseamnă el pentru tine, mulți apărând în visele noastre la zeci de ani de la sfârșitul relației. Fostul la care visăm cel mai adesea tinde să fie prima noastră iubire, potrivit lui Loewenberg.

„Prima dragoste poate reprezenta emoție sau dorință”, adaugă Loewenberg. „Prima iubire va fi un memento că avem nevoie de asta în viața noastră sau că ne aflăm într-o situație care ne amintește de asta.”

Dacă o relație anterioară a fost negativă sau s-a încheiat prost, visele recurente despre un partener pot reprezenta durere și pierdere sau probleme nerezolvate, inclusiv forme de tulburare de stres post-traumatic.

Visele cu mama

Mamele, sau figurile materne, sunt un subiect frecvent al viselor. Dacă tu însuți ești mamă, spune Loewenberg, mama ta ar putea reprezenta rolul tău și capacitatea ta de a fi util ție și celorlați; de exemplu, dacă mama apare în vis ca un personaj util și pozitiv, asta va reflecta modul în care sunteți ca mamă în acest moment.

În schimb, dacă te lupți cu mama ta în vis, s-ar putea să te confrunți cu un conflict în propriul tău rol de mamă. Pentru cei fără copii, inclusiv bărbații, mamele își pot reprezenta latura creativă sau de îngrijire.

Visele despre persoane străine

În schimb, visele despre un străin reprezintă de obicei o parte din tine pe care s-ar putea să nu o recunoști. Visele oamenilor din trecutul nostru, cum ar fi foști colegi de clasă, pot fi cel mai greu de interpretat, deoarece personajele par să apară din senin. Cu toate acestea, chiar și subiecții viselor aparent arbitrare au ceva să ne spună, spune Loewenberg. 

„Visele nu sunt niciodată întâmplătoare”, adaugă ea. „Totul într-un vis este conectat la ceva și visele sunt mesaje de la tine către tine despre tine pentru a te îmbunătăți.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel