De ce a pierdut PSD ultimele alegeri. Ionuţ Vulpescu, ferm: Gravă eroare strategică, pe care o plăteşte acum

Ionuţ Vulpescu, fost ministru PSD al Culturii, a indicat într-un raport care sunt principalele probleme ale partidului din ultima vreme, dar şi ce a dus la pierderea ultimelor două rânduri de alegeri. 

"Identitatea doctrinară a partidului este pusă exclusiv sub umbrela ambiguă a stângii. Partidul a făcut o gravă eroare strategică, pe care o plătește acum: a înțeles prin schimbare și adaptare renunțarea treptată la valorile, temele și nu de puține ori chiar la electoratul lui. A adoptat teme care nu-i sunt proprii și care au sunat fals și publicului lui, și celor cărora înțelegea să le facă, astfel, concesii. E drept, a imitat aici multe dintre partidele europene, care au adus stânga în impas. PSD a renunțat la temele sale clasice, perfect valabile și acum, și se ocupă de teme periferice, care nu privesc majoritatea, ci doar interese restrânse, care seamănă mai degrabă a privilegii, nu o extindere firească a unui set de drepturi și libertăți egale pentru toți. Avem o mulțime de teme ce trebuie abordate, indiferent de faptul că suntem la putere, sau nu. Dar fără solidaritate internă nu vom face nimic. Nu poți cere solidaritate unei națiuni, când tu, ca partid, ești permanent ocupat să gestionezi conflictele interne.", a scris Ionuţ Vulpescu în raportul său. 

PSD, greşeală la distanţarea faţă de Europa 

"Locul dialogului necesar cu familia social-democrată europeană a fost luat de ostilitate fățișă și chiar de aluzii privind renunțarea de către PSD la familia stângii europene. PSD pare să nu mai aibă niciun partid prieten din cadrul familiei socialiste europene și nici în cadrul Internaționalei Socialiste.", a mai menţionat fostul ministru. 

Acuze dure la conducerea partidului: S-a renunţat la promovarea pe competenţă

PSD a renunțat în mare măsură la promovarea pe bază de competență. Partidul a ajuns să fie construit politic pe principii clientelare și de nepotism. În ultimii ani, s-a pus accentul în promovarea în partid sau în zona guvernamentală pe criteriul loialității față de lider. Efectul cel mai important al acestei abordări este scăderea calității resursei umane a partidului și, pe termen lung, distrugerea imaginii PSD (construită prin fapte) ca „partid al soluțiilor" și „partid al oamenilor competenți". Anti-selecția a devenit un principiu de funcționare, cu efecte directe și profunde asupra calității actului de guvernare, precum și asupra imaginii publice a partidului. S-a ajuns, astfel, la golirea de sens a funcției de ministru și la cea mai slabă garnitură de secretari de stat din istoria PSD. În aceeași logică a antiselecției, partidul a ajuns să fie reprezentat la nivel public/ mediatic de către un grup restrâns de oameni care par că se pricep la orice subiect, din orice domeniu. Întoarcerea la competență este un lucru vital pentru PSD.", a conchis Ionuţ Vulpescu. 

RAPORTUL COMPLET POATE FI CITIT AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel