Dan Barna, acuze către deputaţii AUR după proteste. "Ce demon vă stăpâneşte? Ce ţinte mai aveţi?". AUR, acţiune în instanţă

Facebook Dan Barna
Facebook Dan Barna

Dan Barna, co-preşedintele USR-PLUS şi vicepremier în Guvernul Cîţu, i-a atacat pe deputaţii AUR de la tribuna Parlamentului, după ce protestatarii i-au numit pe medici asasini. Ba mai mult, Barna i-a întrebat pe aceştia "ce alte ţinte" mai au, după medici. George Simion şi Claudiu Târziu i-au dat replica vicepremierului. 

Deputaţii au condamnat manifestările antisemite, rasiste şi xenofobe, într-o declaraţie adoptată miercuri privind unele manifestări cu caracter antisemit din România şi tentativele de reabilitare a criminalilor de război.

"Este o realitate faptul că astăzi în România se vorbeşte mult mai mult şi mai deschis despre antisemitism. Am făcut eforturi remarcabile împreună, avem legislaţie, avem instituţii şi am făcut paşi importanţi la nivel educaţional pentru a combate acest flagel. Cu toate acestea, vedem că pericolul exacerbării atitudinilor antisemite şi extremiste nu a fost niciodată învins definitiv. În faţa sa, tăcerea, complacerea şi amorţeala morală nu ne mai fac bine. Marea noastră actriţă Maia Morgenstern a avut curajul să denunţe furia distructivă şi comportamentul antisemit şi mă bucur că Parlamentul a decis să i se alăture în această declaraţie pe care o adoptăm astăzi de combatere a urii, xenofobiei şi antisemitismului. Este un demers legitim dacă vrem să dăm dovadă de responsabilitate", a declarat Marcel Ciolacu în Camera Deputaţilor.

PNL, avertisment. "Mesajele extremiste şi-au făcut loc în viaţa publică şi Parlament"


"Libertăţile civile, religioase, diversitatea, toleranţa, dreptul la demnitate, non-discriminarea, toate aceste lucruri sunt obţinute cu sacrificii imense. Suntem datori să le apărăm cu orice preţ atunci când democraţia vede la orizont un mare pericol. Ceea ce se întâmplă sub ochii noştri, atacul la fundamentele democraţiei, era de neimaginat în urmă cu câteva luni. Nimeni nu şi-ar fi închipuit că, după 30 de ani de la evenimentele din 1989, după mai puţin de două decenii de apartenenţă la cele mai mari structuri politico-militare din istorie, vom fi nevoiţi să dezavuăm, să oprim ceea ce ce se petrece de câteva luni şi anume amplificarea şi escaladarea tendinţelor xenofobe, antisemite, extremiste, rasiste. Aceste acte pun la îndoială, de fapt, fundamentele drepturilor omului. (...) PNL a fost victimă, de-a lungul istoriei, a fascismului şi a comunismului. (...) Nu ne vom întoarce la acele vremuri", a afirmat deputatul PNL Alexandru Muraru. 

El a atras atenţia că "mesajele, atitudinile, discursurile, acţiunile cu tentă extremistă, ultranaţionalistă, xenofobă, antisemită, homofobă, minciunile şi conspiraţiile îngrozitoare, instigările la ură, la violenţă politică şi simbolică împotriva adversarilor politici şi a străinilor şi-au făcut loc cu repeziciune în viaţa publică şi în Parlament".

"Ultimele zile au adus un val de incidente de neimaginat. Nu ne putem ascunde că trebuie să acţionăm acum, când nu va fi prea târziu. Nu există vaccin pentru extremism, nu există vaccin pentru xenofobie, nu există vaccin pentru antisemitism, însă cea mai bună armă a noastră rămâne adevărul. (...) Românii nu au votat pentru ca formaţiuni politice şi lideri politici să se transforme în susţinători ai discursului instigator la ură, ai acţiunilor şi mesajelor xenofobe sau antisemite, românii nu au votat pentru elogierea legionarilor şi a înalţilor funcţionari ai regimului Antonescu care au participat la exterminarea comunităţii evreieşti din România. (..) Ceea ce am făcut astăzi, aici, în Parlamentul României, depunând mărturie, luptând împotriva tăcerii, este începutul unui drum lung şi dificil", a adăugat Alexandru Muraru.

Dan Barna, atac direct la deputaţii AUR



"Mă întreb, şi nu sunt singurul, de ce e nevoie să spunem iar că antisemitismul n-are ce căuta în această ţară. De ce xenofobia e încă un subiect actual? De ce intoleranţa continuă să fie temă de discuţie? Oare n-am învăţat nimic din trecutul nostru? N-am învăţat că dispreţul naşte dispreţ şi ura naşte ură? N-au fost de ajuns anii '30, atunci când, tot pe fondul unei crize majore, câţiva înfierbântaţi au încercat şi la noi sub himera 'soarelui sfânt de pe cer' să pună cruce democraţiei, declanşând astfel o serie de evenimente care ne fac şi azi să ne cutremurăm? Am câteva răspunsuri. Şi primul dintre ele are legătură cu ceea ce facem astăzi. Am ajuns aici pentru că adesea considerăm antisemitismul şi rasismul, în general, probleme secundare, marginale. (...) Pentru că facem parte din majoritate şi ne considerăm protejaţi. Şi asta e o greşeală. Atunci când suntem indiferenţi, tolerăm intoleranţa. Şi aşa se nasc monştrii şi în anii '30 şi astăzi - din indiferenţă, din iresponsabilitate şi din oportunism", a declarat Barna, în plenul Camerei Deputaţilor.

Potrivit acestuia, "ne uităm în altă parte şi ridicăm din umeri când o actriţă iubită şi respectată e ameninţată grotesc doar pentru că în mintea unui nefericit diferenţa înseamnă ameninţare" sau "ne uităm în altă parte când, folosindu-se de un dublu limbaj, câte un personaj public salută complice criminali de război".

"Şi tot în altă parte ne uităm când la Timişoara se încearcă intimidarea unui ales local folosindu-se comparaţii lipsite de respect pentru victimele nazismului. Să mai amintesc că Raed Arafat e constant ameninţat cu moartea? Să mai spun că antimaghiarismul iese la lumină în formele sale cele mai josnice în demonstraţii anti-restricţii? Spun, ce să fac, astea sunt faptele. Şi sunt uşor de verificat. Alt fapt e că nu mai departe de acum câteva zile, în această clădire, un deputat folosea, perfect conştient şi ridicol de mândru, cuvinte extrase direct din dicţionarul de buzunar al extremistului practicant. Da, domnule Tănasă, la dumneavoastră mă refer", a spus Dan Barna.

În continuare, el s-a adresat în mod direct reprezentanţilor AUR: "Şi pentru că am ajuns aici, aş vrea să îi întreb un lucru pe colegii de la AUR: dormiţi bine noaptea după ce le-aţi zis medicilor că sunt criminali? Sunteţi mulţumiţi că oamenii care vă salvează prietenii şi rudele de la moarte trebuie să facă faţă şi potopului de injurii şi blesteme pe care l-aţi încurajat şi lansat împotriva lor? Vă simţiţi împliniţi? Simţiţi că aţi realizat ceva în aceste luni de mandat? Asta vreţi să faceţi şi în următorii patru ani? Liste cu duşmanii din minţile voastre înfierbântate? Ce ţinte mai aveţi? Cine urmează? Poate ne spuneţi acum, să ne pregătim şi noi. Dacă asta vreţi să faceţi, poate a venit vremea să vi se spună că, deşi aţi fost aleşi democratic, n-aţi înţeles nimic nici din democraţie, nici din libertate şi nici din privilegiul de a reprezenta oamenii acestei ţări. Poate a venit vremea ca în jurul dumneavoastră să fie pus un cordon sanitar, ştiu că vă place cuvântul ăsta".

"Poate a venit vremea să vă spună cineva că extremismul nu va fi tolerat. Intoleranţa, doamnelor şi domnilor de la AUR, nu va fi tolerată. Pot accepta că sunt oameni care îşi mai pierd temporar cumpătul. Nu e uşor să faci faţă unei crize şi mulţi români suferă în aceste zile, dar, domnilor şi doamnelor colegi de la AUR, când v-aţi pierdut şi sufletul? Ce demon vă stăpâneşte de aţi ajuns să vedeţi criminali în salvatori, dictatura în mască şi conspiraţie în vaccin? Cum aţi ajuns aici? Şi cum puteţi fi salvaţi? Dacă aveţi nevoie de ajutor, spuneţi. Îl veţi primi. Sunteţi la o răscruce. Nu o luaţi pe un drum de care copiilor şi nepoţilor dumneavoastră să le fie, în câţiva ani, ruşine. Pentru că, dragi colegi, prima condiţie a civilizaţiei e să vezi un om în cel de lângă tine. Se numeste toleranţă. Voi n-aţi reuşit încă. Şi prima condiţie pentru a primi respect este să oferi respect", a completat copreşedintele USR PLUS.

George Simion: "AUR, prima voce care a luat act la atacuri antisemite"


În replică, liderul deputaţilor AUR, George Simion, a susţinut că Dan Barna greşeşte "faţă de români", iar formaţiunea pe care o reprezintă "a fost prima voce din spaţiul public care a luat act cu stupefacţie de atacul antisemit, suburban la adresa doamnei Maia Morgenstern care este un artist emerit, îndrăgit de românii de pretutindeni".

"Domnule Barna, greşiţi profund faţă de români, faţă de confraţii noştri evrei, greşiţi faţă de memoria Holocaustului, pentru că politizaţi această temă. Comiteţi o mare greşeală. Cu toţii trebuie să ne luptăm împotriva antisemitismului, cum ar fi să fi început eu discursul de acum spunându-vă că colegii mei se luptă cu ministrul de Interne să pedepsească nişte jandarmi care au fost violenţi, după cum au existat instigatori dezechilibraţi care au fost violenţi, că din spaţiul public trebuie să eliminăm toate aceste derapaje, pe care şi dumneavoastră le-aţi susţinut. Dar, nu despre asta discutăm. (...) Considerăm comunitatea evreiască din România parte integrantă a societăţii româneşti. (...) Suntem consternaţi de faptul că tema antisemitismului este folosită politic fără raţionament, inclusiv de un înalt demnitar şi un înalt reprezentat din statul român, inclusiv de preşedintele Iohannis şi este inclusă în protestele din ultimele zile. Noi am cerut organelor abilitate să se sesizeze, pentru că a fost pomenit numele nostru acolo. (...) Acest incident marginal şi nefericit a fost generat de cineva care se dădea membrul nostru. (...) S-au promovat speculaţii bazate pe false certitudini într-un demers oficial", a transmis Simion.

El a acuzat faptul că se doreşte "transformarea AUR în ţintă".

Claudiu Târziu a venit şi el cu o replică acidă



"Românii au ieşit în stradă să protesteze împotriva restricţiilor şi a unui guvern care se dovedeşte incompetent şi nevolnic. Nu au ieşit să protesteze împotriva evreilor, ca să fie consideraţi antisemiţi. În România nu există o problemă antisemită, în România nu există nicio problemă cu minorităţile. România este un exemplu de bune relaţii cu minorităţile. România a fost şi este considerată aşa de toate instituţiile internaţionale relevante pe această tematică. De ce, atunci, să transformi aceste mişcări de masă, în mod artificial şi ticălos, în mişcări antisemite? De ce să pretinzi să se dea o declaraţie oficială într-o Cameră a Parlamentului în privinţa combaterii cu energie şi în regim de urgenţă a antisemitismului? Nu există această problemă. De ce să deturnezi atenţia de la problemele reale, pe care ţi le semnalează atât presa, cât şi opoziţia, către o falsă problemă ideologică, alimentând-o cu tot felul de scenarii false, bazate pe nimic", a precizat Târziu, într-o conferinţă de presă.

Liderul AUR a susţinut că ameninţarea la adresa actriţei Maia Morgenstern a fost "un eveniment grav, dar marginal", problemă care a fost creată de un om al cărui nume trebuie să fie făcut public pentru a vedea dacă aparţine sau nu unei grupări de un anumit tip.

"Un eveniment grav, dar marginal cum a fost ameninţarea unei persoane publice de către un om despre care nu ştim dacă este întreg la minte. Vom afla curând, sperăm, el a fost identificat, a fost reţinut 24 de ore şi a fost pus sub control judiciar. Asta arată fie o clemenţă din partea autorităţilor şi suspectă, în condiţiile în care până la preşedintele Iohannis toată lumea s-a inflamat cu privire la antisemitism, fie faptul că omul este inofensiv. Noi cerem să se facă public numele acestei persoane pentru a vedea dacă aparţine sau nu unei grupări care are intenţii politice, dacă aparţine sau nu unei grupări cu antecedente violente, nu mai spun teroriste. Eu, personal, în calitate de lider de grup AUR la Senat, am făcut adresă oficială către Ministerul de Interne şi către SRI, cerând imediat după apariţia cazului intervenţia rapidă şi să ni se comunice rezultatele investigaţiilor", a spus Claudiu Târziu.

AUR, acţiune în instanţă



El a adăugat că Alianţa pentru Unirea Românilor nu este un partid antisemit şi a anunţat că membrul guvernului care a numit formaţiunea "neo-fascistă" va fi chemat în instanţă.

"Nu avem antisemitism, nu avem o problemă cu asta. Este o problemă falsă pe care autorităţile o folosesc pentru a masca problemele adevărate ale acestei ţări. Nu avem o problemă cu niciun partid parlamentar, iar obrăznicia de a numi AUR partid neo-fascist trebuie plătită în instanţă de către acel reprezentant al Guvernului, care şi-a permis să scoată prostia asta pe gură. Partidul nostru nu este nici neo-fascist, nici antisemit, nici xenofob, nici extremist. Nimic din acţiunile noastre de până acum şi din documentele noastre programatice nu demonstrează că am fi un astfel de partid", a punctat Târziu, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel