Curiozitate: Pisonia, copacul care ucide păsările

Sursa Foto YouTube Bird Rescue
Sursa Foto YouTube Bird Rescue

Este bine știut că majoritatea plantelor depind de păsări și insecte pentru diseminare. Adică, plantele atrag polenizatorii prin eliberarea de compuși aromatici în aer sau prin producerea de nectar cu care se hrănesc păsările și insectele.

Speciile de plante Pisonia nu fac excepție, dar ceva trebuie să fi mers prost pe linia evolutivă a Pisonia, pentru că în loc să folosească păsările ca vectori de polenizare, Pisonia ajunge în cele din urmă să omoare un număr mare dintre ele, împroșcându-le cu atât de multe semințe încât acestea nu mai pot să zboare.

Copacii Pisonia se găsesc în habitate tropicale, în principal insule din Caraibe și Indo-Pacific. Copacii produc semințe lungi, acoperite cu un mucus gros și cârlige minuscule care se atașează de aproape orice se ating de ele.

Sunt plante care înfloresc de două ori pe an și acest lucru coincide cu vârful traficului de păsări marine către insule.

Acestea din urmă folosesc Pisonia pentru cuibărit, dar rezultatul este adesea tragic. Semințele lipicioase ale acestor copaci se transformă în adevărate capcane pentru păsări lipindu-se de corpul lor, potrivit unui articol publicat de Supereva.

Chiar și o mână de semințe poate îngreuna o pasăre, făcând-o astfel să nu mai fie aptă să zboare. Creaturile cad apoi și în cele din urmă mor de foame sau devin hrană pentru alți prădători. Alteori păsările mor în copaci, iar cadavrele lor mumificate atârnate de ramuri devin ornamente macabre.

Comportamentul arborelui Pisonia are un efect devastator asupra populației de păsări. Un studiu al populației de păsări marine de pe Insula Cousin din Seychelles a arătat că arborele Pisonia a ucis un sfert din sternii albi și aproape o zecime din pufinul tropical.

Pe Insula Cousin, autoritățile au decis înlocuirea arborilor Pisonia cu alte specii de arbori indigene pentru a ajuta populația de păsări marine să se redreseze. De altfel, un grup de salvare se ocupă cu căutarea păsărilor prinse în capcane și salvarea lor.

În mod surprinzător, totuși, multe păsări marine par să iubească copacii Pisonia. ”Este rar să vezi un copac Pisonia fără păsări de mare”, spune Beth Flint, un biolog al vieții sălbatice pentru Serviciul Pește și Faunei Sălbatice din SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel