Cum poți să rămâi fără permis de conducere dacă mănânci… fructe

 Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Deși pare de necrezut, poţi să rămâi fără permis de conducere dacă mănânci fructe înainte să urci la volan! Este suficient să mâncăm un măr sau o banană și după o oră vom constata că etilotestul va indica o alcoolemie de 0,07 mg/litru alcool în aerul expirat.

Poliţiştii de la Rutieră se confruntă zilnic cu şoferi prinși băuți la volan. În încercarea să-şi scape pielea de la amenzi, unii dintre ei recurg la scuze şi explicații pe cât de ciudate pe atât de neverosimile care, din nefericire, nu le aduce salvarea. Au existat, însă, şi situații în care, deși aparatul etilotest a înregistrat valori foarte mici, de chiar sub 0,10 mg/litru alcool pur în aerul expirat, șoferii au demonstrat ulterior, prin analize de sânge, că nu consumaseră băuturi alcoolice, ci mâncaseră fructe cu câteva ore înainte de testare.

Poți să rămâi fără permis de conducere dacă mănânci fructe?

Răspunsul este DA. E cât se poate de adevărat! Medicii nutriționiști ne avertizează că putem rămâne fără permisul de conducere chiar și într-o situație de acest gen. Aceștia spun că există o serie de factori care pot duce la un rezultat pozitiv la testarea cu etilotestul, chiar și atunci când nu consumăm alcool, iar cel mai banal dintre acești factori este… consumul de fructe! Este suficient să mâncăm un măr sau o banană și după o oră vom constata că etilotestul va indica o alcoolemie de 0,07 mg/litru alcool în aerul expirat! Explicația științifică este foarte simplă, și anume fructoza a fermentat în ficat și s-a transformat în alcool. Şi ca şi cum asta n-ar fi de ajuns, dezinfectarea mâinilor cu soluție alcoolică de 70% duce indirect la pozitivarea probei prelevate. În schimb, sunt șoferi care cred că pot consuma alcool şi apoi pot masca acest lucru mestecând câteva fire de pătrunjel, eventual înmuiate în mujdei de usturoi. Ei bine, aceștia ar trebui să se gândească de două ori înainte de a se urca la volan pentru că pătrunjelul nu face altceva decât să modifice mirosul emanat prin respiraţie. În schimb, aparatul etilotest depistează prezenţa vaporilor de alcool în aerul expirat, nu a mirosului.

Anul trecut, în vară, justiţia din România a înregistrat o premieră după ce o şoferiţă care a fost prinsă băută la volan i-a dat în judecată pe oamenii legii. Femeia a susţinut cu probe că nu consumase alcool la volan şi că alcoolemia descoperită de poliţişti a fost cauzată de consumul de fructe fermentate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel