Cum pot furnicile să anticipeze cutremurele

Furnici
Furnici

Cercetătorii nemți au descoperit că furnicile pot anticipa un cutremur de pâmănt, fie el și de magnitudine mică. Insectele își schimbă comportamentul înainte de producerea unui seism.

Înainte ca un cutremur de pământ să aibă loc, furnicile se opresc din activităţile obişnuite şi se depărtează mult de furnicar. Ele evită astfel să fie îngropate în propriul adăpost. A doua zi după seism, furnicile fac drumul invers, iar viaţa îşi reia cursul firesc.

Modul de comportare al micilor viețuitoare a fost constatat de către o echipă de cercetători de la Universitatea Duisburg-Essen (Germania), după ce aceștia au observat timp de câţiva ani colonii de furnici din zone seismice active. Reacţia de anticipare apare când magnitudinea cutremurului este mai mare de 2 grade pe scara Richter, scrie rtv.net.

Comportamentul insectelor s-ar putea explica printr-o sensibilitate deosebită la emisiile de gaz sau la modificările câmpului magnetic. Oamenii de ştiinţă îşi vor continua cercetările pentru a confirma rezultatele şi, poate, pentru a se gândi la folosirea furnicilor ca adevărate detectoare pre-seismice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel