CERCETARE. Mai mulți șoareci s-au născut în urma unui experiment privind reproducerea în spațiu

Pixabay / Mai mulți șoareci s-au născut în urma unui experiment privind reproducerea în spațiu
Pixabay / Mai mulți șoareci s-au născut în urma unui experiment privind reproducerea în spațiu

Un experiment și proiect de cercetare unic în privința reproducerii în spațiu a reușit să ducă la nașterea unor pui de șoareci sănătoși. 

O cercetare deschizătoare de drumuri în domeniul reproducerii în spaţiu, care a condus la naşterea unor şoareci sănătoşi cu ajutorul lichidului seminal liofilizat depozitat timp de mai mulţi ani pe orbita terestră, demonstrează posibilitatea de procreere dincolo de Pământ, cu implicaţii viitoare pentru exploratorii cosmosului, relatează marţi Reuters, citat de Agerpres.

Oamenii de ştiinţă au anunţat că au produs 168 de pui de şoarece folosind spermă care a fost depozitată la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) timp de cinci ani şi zece luni şi a fost apoi rehidratată la revenirea pe Pământ şi injectată în ovule nefertilizate, transferate ulterior la femele de şoareci într-un laborator japonez.

Celulele din lichidul seminal au fost expuse la radiaţii de 170 de ori mai mari în comparaţie cu sperma depozitată la sol în scopuri comparative, la Centrul Spaţial Tsukuba al Agenţiei Japoneze de Explorare Aerospaţială (JAXA).

Radiația spațială nu a influențat procesul


Teruhiko Wakayama, biolog la Universitatea Yamanashicare, care a contribuit la studiul publicat în jurnalul Science Advances, a declarat că radiaţia spaţială nu a afectat ADN-ului lichidului seminal şi nici nu a redus capacitatea de fertilizare a acestuia în comparaţie cu sperma depozitată la sol.

Puii de şoarece au fost la fel de sănătoşi ca şi cei concepuţi folosind sperma depozitată la sol, cu aspect normal şi fără anomalii genetice, a adăugat Wakayama. Totodată, urmaşii lor - şi chiar şi nepoţii lor - au avut de asemenea o stare de sănătate bună, a spus cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă caută să înţeleagă mai bine modul în care condiţiile din spaţiu afectează reproducerea. Există temeri conform cărora nivelul ridicat de radiaţii ar putea favoriza mutaţii dăunătoare şi, de asemenea, condiţiile de gravitaţie zero ar putea împiedica dezvoltarea embrionară. Cercetările anterioare desfăşurate pe orbită au implicat alte vieţuitoare, precum musculiţe de oţet şi peşti. Acesta a fost primul studiu spaţial care a implicat celulele reproductive ale mamiferelor.

"Dacă radiaţia spaţială are ca rezultat mutaţii, poate următoarea generaţie ar fi puţin modificată. Cu toate acestea, dacă animale trăiesc în spaţiu multe generaţii, mutaţiile s-ar acumula", a declarat Wakayama. 'Trebuie să ştim cum să ne protejăm de aşa ceva", a spus el.

Embrioni de șoareci crescuți pe Stația Spațială Internațională


Wakayama a adăugat că în luna august cercetătorii vor trimite embrioni îngheţaţi de şoarece, aflaţi în stadiu incipient, la bordul ISS unde vor fi dezgheţaţi şi crescuţi în condiţii de gravitaţie zero.

"Prin acest experiment vom afla dacă gravitaţia este esenţială pentru dezvoltarea embrionilor de mamifere sau nu", a spus Wakayama.

Aceste aspecte ar putea fi problematice dacă omenirea va stabili în viitor colonii în afara Pământului, pe Lună, pe Marte sau în staţii spaţiale mari, sau va dezvolta tehnologii pentru trimiterea astronauţilor în misiuni îndelungate către destinaţii aflate dincolo de sistemul nostru solar, cum ar fi spre cea mai apropiată stea, Proxima Centauri.

Wakayama a declarat că descoperirile realizate asupra lichidului seminal liofilizat de şoarece sugerează că această metodă ar putea fi utilizată pentru reproducerea umană în spaţiu în cazul unor astfel de misiuni îndelungate.

Materia primă poate fi stocată în siguranță pentru 200 de ani

Sperma liofilizată a fost trimisă în 2013 la bordul ISS unde a fost depozitată într-un congelator, apoi a fost adusă înapoi pe Pământ în 2019. Cercetătorii au estimat că sperma liofilizată ar putea fi stocată în siguranţă la bordul staţiei spaţiale timp de aproximativ 200 de ani.

"Pentru ca oamenii să reziste în spaţiu, s-ar putea să fim nevoiţi să facem acest lucru pentru a menţine diversitatea genetică, nu numai a oamenilor, ci şi a animalelor domestice şi chiar a animalelor de companie", a declarat Wakayama.

Diversitatea genetică protejează împotriva acumulării de mutaţii dăunătoare observate în caz de consangvinizare.

Transportul celulelor reproductive liofilizate de la un număr mare de persoane ar fi mai uşor de realizat decât trimiterea animalelor în spaţiu şi ar putea permite coloniilor stabilite în afara Pământului să deţină animale pentru alimentaţie şi companie, a adăugat Wakayama. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel