Cărţi legate cu piele umană. "Donatoarea" a murit din cauza a... 8 milioane de chisturi apărute pe corp

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

S-a întâmplat cândva în lume: un doctor şi-a învelit cărţile preferate în piele de om.

În vara anului 1868, o văduvă irlandeză în vârstă de 28 de ani pe nume Mary Lynch a fost internată în secția 27 a Spitalului General Philadelphia, clădire care cuprindea şi un azil. La un moment dat, câteva ziduri din azilul pentru femei s-au prăbușit. Acestea au ucis 18 femei și a rănit încă 20. Era un loc pentru cei grav bolnavi, iar tuberculoza de care Lynch suferea deja a agravat şi mai mult situaţia. 

A căpătat o infecţie cu viermi rotunzi

Familia lui Lynch a făcut tot ce a putut pentru a-i ușura suferința. Aceștia o vizitau cu sandvișuri cu șuncă și spaghete. Nimeni nu părea să observe pete albe pe carne, un semn clar al infecției cu viermi rotunzi. Trihinoza pe care a contractat-o ​​din aceste sandvișuri i-a compromis starea deja precară. Asistentele au ajutat-o ​​pe Mary Lynch timp de șase luni, în timp ce corpul ei se degrada cu fiecare zi. În cele din urmă, femeia a cedat celor două boli care o măcinau. Când tânărul doctor John Stockton Hough a întâlnit-o pentru prima dată pe Lynch, ea era pe masa de autopsie, în ianuarie 1869. 

Doctorul i-a păstrat pielea într-o oală

Într-un articol din Jurnalul American de Științe Medicale „Două cazuri de trihinoză la spitalul din Philadelphia, Blockley”, Hough a raportat că i-a deschis cavitatea toracică pentru a-i observa plămânii răniți de tuberculoză. El a observat că mușchii pectorali pe care îi tăiase pe parcurs aveau niște chisturi neobișnuite în formă de lămâie. Uitându-se în microscop, și-a dat seama că chisturile erau pline de Trichinae spiralis (viermi) în diferite stadii de dezvoltare. „Numărul total de chisturi a fost estimat la aproximativ 8.000.000”, a raportat Hough, făcând din Lynch primul caz de trihinoză descoperit în spitalul său. În timpul autopsiei, Hough a îndepărtat pielea de pe coapsele lui Lynch. El i-a păstrat pielea într-o oală, în timp ce restul corpului lui Mary Lynch a fost aruncat într-un mormânt de la Old Blockley, potrivit atlasobscura.com.

Ani mai târziu, Hough, pe atunci un bibliofil bogat și bine respectat, a folosit pielea lui Lynch pentru a lega trei dintre cărțile sale medicale preferate despre sănătatea și reproducerea femeilor. Hough se specializase în sănătatea femeilor la reședința sa la Old Blockley.

Trichineloză (trichinoză) este o boală parazitară contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic în care se găsesc larvele parazitului numit Trichinella, un tip de vierme rotund. Acestea ajung în intestine și se transformă în paraziți adulți pe parcursul mai multor săptămâni. Paraziții adulți produc larve care ajung în diverse țesuturi, inclusiv în mușchi. Trichineloza este răspândită mai ales în zonele rurale. În perioada sărbătorilor de iarnă, când se consumă cel mai frecvent carne de porc, există riscul îmbolnăvirii cu Trichinella. Simptomele abdominale pot apărea la 1-2 zile de la infecție. Alte simptome încep de obicei la 2-8 săptămâni de la îmbolnăvire. Gravitatea simptomelor depinde de obicei de numărul de larve care au ajuns în organism prin intermediul cărnii infestate. Infecția cu paraziții care produc trichineloză poate fi tratată medicamentos. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel