Călin Stoia, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare

Judecătorii Tribunalului Cluj l-au condamnat, luni, pe omul de afaceri Călin Stoia, la doi de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă într-un dosar separat de cel de corupţie în care este judecat şi fostul primar al Clujului Sorin Apostu. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Cluj.

Instanța Tribunalului Cluj a dispus o condamnare la doi ani de închisoare, cu suspendarea pedepsei, în cazul omului de afaceri Călin Stoia, judecat pentru trafic de influenţă, a declarat pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, judecătorul Petru Urs.

Sentinţa poate fi atacată cu recurs, care va fi judecat de Curtea de Apel Cluj.

Călin Stoia a fost trimis în judecată de către procurorii DNA - Serviciul Teritorial Cluj, în decembrie 2011, pentru că ar fi promis unor persoane că va interveni pe lângă funcţionari publici din Guvern pentru alocarea de bani prin HG pentru o comună vâlceană.

Procurorii DNA au stabilit că, în 28 august 2011, Călin Stoia a lăsat să se creadă faţă de un denunţător că are influenţă, prin intermediul unor persoane, asupra unor funcţionari publici cu atribuţii de decizie în cadrul Guvernului pe care îi poate determina să aprobe alocarea prin hotărâre de Guvern a unei sume de bani pentru Primăria comunei Ioneşti, judeţul Vâlcea. Suma ar fi fost provenită din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2011, se arăta în rechizitoiul întocmit.

Demersul denunţătorului s-a realizat în numele reprezentanţilor unei societăţi comerciale care era interesată în decontarea unor lucrări de reabilitare a unor drumuri comunale efectuate în perioada 2008 - 2009.

Călin Stoia i-a comunicat denunţătorului că va interveni doar dacă persoanele care urmau să facă demersuri pe lângă funcţionarii publici în cauză vor primi 100.000 de euro, adică 10% din valoarea totală a sumei solicitate.

Cu toate acestea, Primăria comunei Ioneşti nu a primit în anii 2010 şi 2011 sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

La termenul din 5 martie, la Tribunalul Cluj, Călin Stoia susţinea că dosarul a fost întocmit pe baza unor supoziţii şi că nu ştia nimic despre firma sau primăria pe care trebuia să le ajute prin intervenţia sa la "Number One" din Guvern, respectiv Emil Boc.

La ultimul termen în dosar, din 9 iulie, procurorii DNA susţineau că Stoia i-ar fi spus unui cunoscut al său, Ion Bujorel Bold, că poate interveni pentru deblocarea unor sume din fondul de rezervă al Guvernului României în folosul unei societăţi comerciale controlate de un om de afaceri din Vâlcea, Vasile Lepădatu. Fondurile ar fi urmat să ajungă în contul unei primării din judeţul Argeş, de unde trebuiau redirecţionate la firma lui Lepădatu, care efectuase lucrări pentru reparaţia unor drumuri.

În acea ședință, procurorii DNA au cerut condamnarea cu executare a lui Stoia, în timp ce avocaţii acestuia au cerut achitarea.

Judecătorii Tribunalului Cluj i-au audiat, la acel termen, și pe Bujorel Bold, denunţătorul din acest dosar, care a afirmat: "Am dat acel denunţ la DNA pentru că mi s-a spus că este vorba de o faptă penală şi am vrut să scap. Stoia nu mi-a spus că va interveni la Guvern, am dedus asta cu domnul procuror".

Tot atunci, a fost audiat și omul de afaceri Vasile Lepădatu, care a declarat că nu are nicio legătură cu acest caz şi că nu i-a cerut niciodată nimic lui Bold, de altfel nici în prezent problema sa nefiind rezolvată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel