Caii mustang, o moștenire a coloniștilor spanioli

Pixabay
Pixabay

Caii mustang, care sunt considerați o rasă sălbatică, provin din rândul cailor evadați ai coloniștilor spanioli din secolul XVI. 

Caii din rasa Mustang sunt o întâmplare, întrucât turmele lor au apărut după ce caii exploratorilor spanioli au evadat în sălbăticia Americii de Nord în secolul XVI. Numele lor se trage din 2 cuvinte spaniole „mestengo” și „mostrenco”, conform Dicționarului Oxford, scrie Live Science

Această rasă de cai nu este considerată sălbatică în adevăratul sens al cuvântului, întrucât predecesorii acestor cai sunt animale domestice. Zona predominantă unde pot fi găsiți se află în vestul Statelor Unite ale Americii, aici putând fi văzuți în toată splendoarea lor, alergând liberi în natură. Unele exemplare au fost domesticite si sunt păstrate în gospodăriile unor oameni. 

Un fizic de invidiat

Specificul acestor cai, pe lângă faptul că sunt o rasă liberă, ține de fizicul cabalinelor. Trupul unui cal mustang este foarte musculos, iar copitele sunt mai dure și mai late. Aceste caracteristici îi recomandă pentru cercetarea zonelor greu de explorat și călărie pe drumuri de munte. 

Ultimii cai sălbatici ai Americii de nord au dispărut în urmă cu 10.000 de ani, din cauza schimbărilor climatice și a interacțiunii cu oamenii, arată un raport al Live Science.

Un mustang are o înălțime cuprinsă între 1,4 și 1,5 metri și pot cântări în jur de 360 de kilograme. Culoarea cailor din această rasă diferă, putând varia de la maro roșcat la maro mahon. De asemenea pot avea pete și porțiuni de corp de culori variate. 

Record de 88 de kilometri pe oră

Vitezele de galop ale unui mustang variază între 40 și 48 de kilometri pe oră, iar recordul de viteză în galop este de 88 de kilometri pe oră. 

Aceste cabaline locuiesc în zone cu iarbă deasă și bogată, asemenea celor din vestul Statelor Unite ale Americii. Turmele de mustangi pot fi observate pe o suprafață vastă de 10,9 milioane de hectare de teren din statele Colorado, Nevada, Arizona, California, Idaho, Montana-Dakotas, New Mexico, Oregon-Washington, Utah and Wyoming.

Turmele de mustangi constau dintr-un armăsar, liderul grupului și până la 8 femele, fiecare cu mânzul său. Turmele mai tinere tind să se amestece în cazul în care simt că sunt în pericol. 

 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play




Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy