Brânza cu viermi, delicatesă din Sardinia. Te-ar ţine stomacul să guşti? (video)

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Se ştie că Italia e renumită pentru brânzeturile ei, mozzarella şi gorgonzola fiind câteva exemple. Însă tot în Italia, mai exact în Sardinia, întâlnim şi un tip de brânză cunoscută sub numele de casu marzu, care le-ar putea întoarce stomacul pe dos celor mai mulţi. De ce? Are... viermi.

În 2009, Cartea Recordurilor a clasat casu marzu ca fiind cea mai periculoasă brânză din lume, informează CNN. Este atât de dezgustătoare încât este interzisă în comerţ, cu toate că sardinienii o consumă de secole. Specialitatea casu marzu are un ingredient secret care o face atât de specială: viermii. Mai este numită şi casu modde, casu cundhidu, casgiu merzu, în funcţie de laptele folosit şi de regiunea în care a fost produsă.

Derivat din Pecorino Sardo, casu marzu trece dincolo de stadiul tipic de fermentare, unii considerându-l în stare de descompunere. Fermentarea este produsă de acțiunea digestivă a larvelor muștelor de cașcaval, Piophila casei. Larvele sunt introduse în mod deliberat în cașcaval, inducând un nivel avansat de fermentare și descompunere a grăsimilor din cașcaval. Consistența este moale, cu puțin lichid (numit lagrima, de la lacrimă în Sardă) curgând în afară. Larvele apar ca viermi albi, transparenți, de aproximativ 8 mm. Daca sunt agitate, larvele pot sări până la 15 cm, de unde recomandarea de a purta ochelari de protecție pentru consumatori. Unii curăță cașcavalul de larve înainte de consum, alții nu. Cașcavalul este de obicei consumat cu pâine sardă (pane carasau) și Cannonau, un vin roșu puternic.

O familie din Sardinia se numără printre puţinele care cunosc tainele preparării caşcavalului cu viermi şi insecte. Mai mult, pe mica insulă, acesta înseamnă un deliciu, prezent la cele mai importante evenimente. "Suntem proprietarii a 250-300 de oi, care produc lapte. Folosim o mare parte din acest lapte pentru a pregăti caşcavalul numit "casu marzu". Caşcavalul "casu marzu" servit cu prosciutto şi o bucată de pepene verde reprezintă o delicatesă", a spus fermierul, Simone Ibba.

Afrodisiac sau pericol pentru sănătate?

Potrivit unora, casu marzu ar avea calităţi afrodisiace. Alţii spun că această brânză ar fi periculoasă pentru sănătatea umană, deoarece larvele ar putea supravieţui digestiei, cauzând microperforaţii intestinale, cu toate că niciun astfel de caz nu a fost raportat până în prezent. Vânzarea acestui tip de brânză este interzisă în Italia, conform unei reglementări prin care comercializarea alimentelor infestate cu paraziţi este prohibită. Totuşi, nu ar fi exclus în viitor să apară în comerţ, mai ales după ce unele insecte au fost autorizate de UE ca ingrediente alimentare.

Gastronomul Paolo Solinas: „Infestarea cu viermi, secretul acestei brânze” 

Potrivit lui Giovanni Fancello, jurnalist şi gastronom italian, până în 1909 nu a existat nicio reţetă scrisă a acestei specialităţi, cu toate că este produsă din timpuri străvechi în Sardinia. Vittorio Agnetti, un medic din Modena, a călătorit în Sardinia și a compilat șase rețete într-o carte numită „La nuova cucina delle specialità regionali”. Casu marzu face parte din cultura alimentară din Sardinia, este de părere Giovanni Fancello.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel