EXCLUSIV  Boli descoperite din timp. Dr. Florin Buicu, discuții cu farmaciștii. Schimbări mari! ”Să găsim și modalitatea de decontare”

Foto Pexels
Foto Pexels

Conf. Dr. Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a vorbit despre rolurile importante pe care le vor avea farmaciile.

„Aș vrea să încep prin a spune că, într-adevăr, avem 10.000 de farmacii sau puncte de farmacie și, de multe ori, avem comunități în care avem farmacie, dar nu avem medic de familie. Existența acestor farmacii, respectiv puncte de farmacie conferă populației posibilitatea de a avea acces aproape, în comunitatea în care trăiesc, la servicii medicale și farmaceutice. Sunt bucuros că am reușit să introducem în legislația din România cadrul pentru dezvoltarea serviciilor farmaceutice și iată că, din 2020 până în prezent, au fost făcuți pașii necesari, astfel încât să putem defini și serviciile avansate care se pot dezvolta la nivelul farmaciei”, a spus Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

„Un rol foarte important îl vor avea aceste puncte de farmacie, așa cum le văd eu, începând de la determinări de parametri, tensiune, glicemie, poate chiar colesterol, în funcție de nivelul de dotare de la nivelul farmaciei sau punctului de farmacie. Pe de altă parte, avem posibilitatea de vaccinare și exemplele de la nivelul european cred că pot fi aduse și la noi”, a subliniat acesta.

„Vreau să transmit faptul că, în discuțiile pe care le-am avut cu farmaciști, unii dintre ei sunt de acord și chiar așteaptă aceste servicii - și aici mă refer la majoritate -, dar există și farmacii care nu sunt interesate de asemenea servicii. Probabil că o prezentare corectă îi va determina și pe cei care sunt încă circumspecți să poată aplica la nivelul farmaciilor aceste categorii de servicii. Va trebui să ne gândim, în paralel, astfel încât, pe lângă dezvoltarea acestei categorii de servicii, să încercăm să găsim și modalitatea de decontare. Orice serviciu, la urma umei, are un rol important. Aceste servicii vor determina, prin descoperirea din timp a pacienților în faze incipiente de boală, o reducere a cheltuielilor făcute în sistemul de sănătate cu cazuri avansate de boală. Există posibilitatea de aplicare a unor întrebări simple adresate celor care intră în farmacie. Pe baza întrebărilor prezentate într-un formular, să fie identificate persoanele cu factori de risc și să fie îndreptate către medici specialiști”, a explicat Florin Buicu. „Diabetul, bolile cardiovasculare sunt patologii care vor putea benefia de aceste servicii farmaceutice”, a adăugat acesta.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii online „Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții pentru creșterea rezilienței în sistemul sanitar”, eveniment organizat de trustul DC News Media Group, din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, StiriDiaspora.ro, DefenseRomania, Spectacola.ro, Astrosens.ro, RadioDCNews.ro si DCNewsTV.

Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții. Dezbatere DC News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel