Blana de leneș ar putea salva milioane de vieți în fiecare an. Descoperire incredibilă

Sursa: Daniella Maraschiello, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Sursa: Daniella Maraschiello, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Pe blana leneșilor se găsesc alge, ciuperci, bacterii, insecte și multe alte organisme, dar aceste animale magnifice practic nu dezvoltă niciodată infecții. Este posibil ca cercetătorii să fi descoperit secretul lor, care ar putea, de asemenea, să-i protejeze pe oameni de superbacterii în viitor.

 

Ar putea părea incredibil, dar secretul combaterii uneia dintre urgențele globale de sănătate care îi îngrijorează cel mai mult pe experți, răspândirea așa-numitelor ”superbacterii” rezistente la antibiotice, ar putea fi ascuns în blana leneșilor.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 10 milioane de oameni pe an ar putea muri din cauza acestor infecții mortale până în 2050, care sunt deja responsabile pentru aproximativ 1,3 milioane de decese în întreaga lume în fiecare an, potrivit Fanpage.

Unul dintre motive constă în folosirea necugetată a antibioticelor care favorizează rezistența microorganismelor la aceste prețioase medicamente. În viitor, este posibil să rămânem fără antibiotice pentru a ține la distanță superbacteriile; rănile simple – precum și intervențiile chirurgicale minore – se pot transforma într-un risc letal. Acesta este motivul pentru care cercetătorii sunt mereu în căutarea unor noi molecule capabile să lupte împotriva rezistenței la antibiotice.

Leneșii, aceste animale iconice cu mișcare lentă, au blănuri debordate de alte organisme, un adevărat ecosistem asupra unei ființe vii, care evident trebuie „ținut la distanță” pentru a nu declanșa potențiale boli.

Adevărate antibiotice naturale

"Dacă te uiți la blana leneșului vezi molii, vezi diferite tipuri de insecte... un habitat foarte extins cu ciuperci și bacterii multiple", a declarat Dr. Chavarria, cercetător de la Universitatea din Costa Rica. ”Evident că atunci când există coexistență a mai multor tipuri de organisme, trebuie să existe și sisteme care să le controleze”, a spus omul de știință.

Pentru a înțelege mai multe, cercetătorul și colegii săi au prelevat mostre de blană de la aproximativ treizeci de exemplare. Din analize de laborator au fost identificate nouă tulpini de bacterii din genurile Brevibacterium și Rothia care produc molecule capabile să combată bolile, adevărate antibiotice naturale cu o eficacitate uluitoare.

Ideea este că, dacă leneșii sunt protejați de infecțiile legate de multiplele organisme care trăiesc pe ei, atunci această capacitate ar putea fi transferată și oamenilor, prin exploatarea moleculelor de antibiotice care sunt produse în mod natural pe blana lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel