Băsescu i-a deranjat pe armeni prin "discursul părtinitor şi neconstructiv"

basescu-Azerbaidjan
basescu-Azerbaidjan

Traian Băsescu i-a supărat pe armeni cu o declaraţie despre războiul Nagorno-Karabakh. Şeful statului a spus că soluţionarea acestui conflict trebuie să respecte drepturile minorităţilor, dar în interiorul statelor suverane.

Declaraţia preşedintelui l-a uimit pe adjunctul ministrului armean de externe, informează Antena 3. La începutul acestei săptămâni, Traian Băsescu a efectuat o vizită în capitala Azerbaidjanului, Baku. Acolo, a declarat: “România apreciază în cel mai înalt grad răbdarea şi decenţa cu care Azerbaidjanul negociază problema Nagorno-Karabah, lucru pe care îl apreciem şi la Armenia. Orice rezolvare însă trebuie să plece de la principiile dreptului internaţional care vizează neafectarea integrităţii teritoriale a vreunui stat. Sperăm ca acestea sunt principiile pe care se vor rezolva problemele legate de Nagorno-Karabah: integritatea teritorială a Azerbaidjanului şi respectarea dreptului internaţional, ca de altfel şi respectarea drepturilor minorităţilor, dar în interiorul statelor suverane".

În replică, adjunctul ministrului de externe din Armenia, Shavarsh Kocharyn, a catalogat discursul lui Băsescu drept părtinitor şi neconstructiv: “Nu vreau să cred că liderul unui stat membru UE a făcut asemena afirmaţii părtinitoare şi neconstructive. Astfel de declaraţii sunt menite să atragă simpatia Azerbaidjanului şi mi se par de-a dreptul uluitoare.”

Nagorno-Karabakh este o enclavă cu populaţie majoritar armeană, situată în sudul Azerbaidjanului. Între 1988 şi 1994 - provincia a fost teatrul unui război interetnic - iar de atunci, zona este foarte tensionată. Armenii din regiune cer alipirea de Armenia în vreme ce autorităţile de la Baku doresc să menţină integritatea teritorială a Azerbaidjanului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel