Arheologii au reuşit să citească discul Phaistos. Zeiţa Dragostei, cheia cifrului

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Misterul discului Phaistos a fost rezolvat "în proporţie de 99%", a anunţat lingvistul Gareth Owens, coordonatorul programului Erasmus de la Institutul Tehnologic din Creta. 

Owens şi-a dedicat ultimii 30 de ani din viaţă pentru a rezolva acest puzzle. Se pare că Astarte, zeiţa dragostei din Minos, este personajul cheie care deblochează misterele acestui disc. 

Discul are aproximativ 14 cm în diametru şi este acoperit pe ambele părţi cu simboluri. Limba de pe acest disc nu a fost niciodată tradusă complet, iar simbolurile nu fac parte din niciun alfabet cunoscut, modern sau antic. Unele simboluri, însă, se aseamănă cu limba veche din insula Minos, iar altele sunt similare hieroglifelor din siturile arheologice din Anatolia. 

Pe disc apar 242 de imprimări individuale, divizate prin linii verticale în 61 de grupuri. 45 dintre semne sunt diferite, incluzând imagini ale unor bărbaţi care aleargă, coroane din pene, femei, copii, animale, păsări, insecte, unelte, arme, plante... Unul sau două dintre aceste simboluri seamănă vag cu hieroglifele cretane folosite de la începutul până la mijlocul celui de-al doilea mileniu î.Hr.

Ba mai mult, sunt şi arheologi care au dubii privind autenticitatea acestui disc, aflat la Muzeul din Heraklion, scrie Greek Reporter

Zeiţa Dragostei, cheia cifrului 

Owens, alături de echipa sa, folosesc strategii din lingvistică şi din istorie pentru a decoda acest disc. 

"Citim discul din Phaistos cu valorile vocale ale limbii liniare B, din insula Minos, dar şi cu ajutorul lingvisticii comparative. Comparăm simbolurile cu alte limbi similare din familia indo-europeană. Cu toate astea, citirea discului nu înseamnă şi înţelegerea lui", a transmis Owens. 

Potrivit descoperirilor actuale, discul ar conţine un text religios dedicat unei zeiţe însărcinate, care ia forma lui Astarte, zeiţa Dragostei. 

"Nu sunt îndoieli, vorbim despre un text religios. Este clar din comparaţia pe care am făcut-o cu alte cuvinte religioase din inscripţii găsite în Creta. Avem cuvinte identice. Cred că discul este un imn pentru Astarte, deoarece cuvinte de pe disc au fost găsite şi la locuri unde se făceau ofrande pentru zei", a mai completat Gareth Owens. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel