Analiză Prolemn: Cu toate că produce mai mult decât consumă, România se confruntă cu sărăcia energetică

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Potrivit unei analize realizate de Asociaţia Profesională a Industriei Lemnului – Prolemn, România se confruntă cu sărăcia energetică, cu toate că produce mai mult decât se consumă și stocurile de lemn reprezintă 2,3 miliarde de metri cubi.

Studiul a fost realizat pe baza unui chestionar la care au răspuns aproape 150 de agenţi economici din silvicultură, fabricarea mobilei, dar şi reprezentanţi din instituţii publice sau ai unor organizaţii neguvernamentale.

88% dintre ei sunt de părere că sectorul lemnului traversează o perioadă de criză generată de o combinaţie de factori: preţurile prea mari, volumul redus al ofertei, dar şi al cererii, precum şi costurile de producţie tot mai ridicate.

Acest cumul de factori a determinat reducerea cu o treime a producţiei industriale şi a ridicat preţurile cu aproape 70% în ultimii doi ani, iar unul dintre efecte a fost criza lemnului de foc din iarna trecută, resimţită în cele peste 3,5 milioane de gospodării din România.

Potrivit preşedintelui Prolemn, Cătălin Tobescu, ne confruntăm cu sărăcie energetică în contextul în care jumătate din gospodării depind de lemnul de foc şi nu au alternative, iar de 30 de ani se vehiculează soluţii bazate pe gaze naturale sau, mai nou, alte surse regenerabile, dar investiţiile în comunităţile rurale lipsesc aproape cu desăvârşire.

Prolemn este o entitate non-guvernantală, constituită în 2020 şi care are în prezent 35 de membri companii din industria de prelucrare a lemnului, potrivit Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel