ALEGERI LOCALE 2016. Ce ne spune cu adevărat sondajul CURS

Jurnalistul Val Vâlcu a comentat sondajul CURS, comandat de SAR, în care apare intenția de vot, la partide, în București.

PSD e pe primul loc dar nu a reușit să depășească bazinul său de 36%. De partea cealaltă, PNL, USB, MP și M10 au împreună 46.7%. Așadar, procentul anti-PSD este mai mare cu peste 10%.

"Dacă adăugăm la procentul PSD și procentul ALDE, diferența devine infimă, cele două blocuri electorale având același rezultat", spune Val Vâlcu.

PSD și ALDE au împreună un electorat USL. ALDE are, probabil, un electorat PNL dezamăgit de unirea dintre vechiul PNL și PDL. Iar Mișcarea Populară are electorat din fostul PDL.

În cazul în care USB și M10 primesc voturile anti-sistem

PSD și ALDE pot merge împreună, în vreme ce Nicușor Dan (USB) refuză să se asocieze cu PNL și adună toate voturile bucureștenilor anti-sistem.

"Apariția unor candidați independenți, sau a unor formațiuni noi, cu șanse, după schimbarea legii partidelor, nu s-a produs. Așadar, voturile anti-sistem s-au concentrat în jurul lui Nicușor Dan, USB, și al Monicăi Macovei, M10. Este extrem de improbabil să apară alți candidați semnificativi, în această zonă. Nemulțumiții, electoratul gen Piața Universității, nu doresc să își risipească voturile, nu mai este timp de experimente. Pe de altă parte, electoratul anti-sistem nu este la fel de disciplinat ca electoratul partidelor, și poate  absenta de la vot din diferite motive. Poate pleacă la mare sau la munte, dacă e timp frumos, așa cum s-a mai întâmplat. Ceea ce înseamnă că rezultatul va fi mai diluat decât arată sondajul", mai spune jurnalistul.

Dacă ar colabora, USB și M10 au împreună 14.8% ar deveni a treia forță electorală. Așadar, având în vedere scenariul de mai sus clasamentul ar arăta așa:

PSD + ALDE: 45.2%

PNL: 26.1%

USB + M10: 14,8%

MP: 5,8%

În tabelul de mai jos puteți vedea rezultatele sondajului:

Daca mâine ar fi alegeri pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti, lista cărui partid aţi vota-o?

 

Dintre cei cu opțiune definită
PSD 35.1
PNL 26.1
UNPR 1.3
MP 5.8
USB 11.0
ALDE 10.1
M10 3.8
PRM 1.0
Altul 5.8
Total 100

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel