Al Doilea Război Mondial. Fotografia care stărnește încă controverse

În septembrie, 1940, Luftwaffe începea să bombardeze oraşele din Marea Britanie, în timpul campaniei Blitzkrieg. La sfârşitul anului 1941, statisticile arătau că 41.987 de civili au fost ucişi în timpul raidurilor aeriene.

Fotograful Herbert Mason a reuşit să facă trei fotografii, suprinzând cerul Londrei înconjurat de flăcări şi fum. Una dintre aceste imagini are în prim plan Catedrala Sf. Paul din Londra şi a fost publicată pe prima pagină a ediţiei din 31 decembrie 1940 a cotidianului Daily Mail, potrivit historytoday.com, preluat de descoperă.ro.

Edificiu religios este încărcat de simbolism. În primul rând, catedrala reprezintă un omagiu adus celor care au murit în timpul Marelui Incendiu din anul 1666. Mai mult decât atât, odată cu distrugerea parţială în timpul bombardamentelor aviaţiei germane în 1940, biserica evocă momentele tulburi din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, Herbert Mason a modificat conţinutul fotografiei sale, ascunzând părţile distruse ale catedralei Sf. Paul. Imaginea a fost publicată pe prima pagină a ziarului Daily Mail, care, în ziua de 31 decembrie 1940, avea un tiraj de aproximativ 1.450.000 de exemplare. Astfel, conducerea editorială a cunoscutei publicaţii încuraja promovarea unei fotografii folosite drept simbol al statorniciei britanice în faţa inamicului german.

[citeste si]

În scurt timp, celebra imagine a fost preluată de cotidianul german Berliner Illustrierte Zeitung, purtând descrierea Londra este în flăcări. Spre deosebire de semnificaţia dată fotografiei de către jurnaliştii englezi, germanii conştientizau faptul că inamicii lor se aflau în dificultate, dar, cu toate acestea, rezistau cu eroism. Mai mult decât atât, pentru nazişti poza demonstra faptul că Imperiul Britanic reprezenta un inamic redutabil.

Fotografia realizată de Herbert Mason poate fi văzută drept una dintre cele mai importante reprezentări ale propagandei britanice din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Faptul că a fost folosită atât de aliaţi, cât şi de Puterile Axei, demonstrează rolul ei definitoriu în manipularea opiniei publice de o parte, dar şi de cealaltă a fronturilor. Prin urmare, imaginea captată de Mason ne poate ajuta să studiem cursul evenimentelor, observând prin prisma ambilor combatanţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel