Adriana Pistol, întrebată dacă există riscul apariţiei poliomielitei în România. Rata de vaccinare în țara noastră

Adriana Pistol / Foto gov.ro
Adriana Pistol / Foto gov.ro

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a fost întrebată, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă există riscul apariţiei poliomielitei în România.

„Întotdeauna există riscul apariţiei poliomielitei în orice ţară, printre care şi România, în situaţia în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare. Şi când vorbim de rată de vaccinare nu vorbim neapărat numai de produsul hexavalent, la vârsta de două luni, pentru că şansa ca un copil de două luni să facă poliomielită este foarte mică, el nejucându-se în curte cu alţi copii sau bând apă de la cişmea. Deci, implică o anumită vârstă. Sigur, poate avea un frăţior mai mare care este nevaccinat şi poate să îi aducă, dar introducerea virusului poliomielitic sălbatic, cum spunem noi, este destul de dificil să se întâmple pentru că un virus poliomielitic sălbatic în lume nu mai există decât în foarte puţine state, în special din Asia, dar asta nu înseamnă că este imposibil”, a spus Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

„Noi recomandăm ca pentru toate grupele de vârstă, pentru că sunt multe doze de făcut în timpul vieţii, să avem o acoperire vaccinală suficient de bună”, a subliniat Adriana Pistol.

Cu privire la rata de vaccinare în România, Adriana Pistol a spus: „În momentul de faţă, este în jur de 75-77 la sută. Pentru poliomielită ar trebui să fie minim 80-85 la sută!”

Citește și...

Adriana Pistol, despre tendinţa de scădere a numărului de cazuri de COVID-19 

Adriana Pistol a afirmat, tot marți, că tendinţa de scădere a numărului de cazuri de COVID-19 este evidentă.

„În săptămâna precedentă, au fost aproximativ 38.945 de cazuri, dintre acestea fiind 7.473 de cazuri fiind persoane reinfectate. S-au înregistrat 164 de decese în săptămâna 8-14 august ca urmare a bolii COVID-19. S-au efectuat 26.637 teste RT-PCR şi 113.978 teste rapide antigenice. Evoluţia săptămânală a numărului de cazuri de COVID este consistent mai scăzută faţă de săptămâna anterioară - 51.832 de cazuri. Se observă această tendinţă de descreştere. Acelaşi lucru observăm şi la decese, fiind ceva mai puţine decât săptămâna anterioară. După scăderea numărului de cazuri, scăderea numărului de decese se face ceva mai lent. Rata de pozitivare este în scădere în această săptămână, ceea ce ne facem să fim destul de încrezători că tendinţa de scădere este reală (...). Tendinţa de descreştere este evidentă (...). Nu ne aşteptăm la fenomene deosebite, doar cu întoarcerea din vacanţe şi începerea şcolilor ne putem aştepta din nou la o creştere a numărului de cazuri", a afirmat Adriana Pistol.

Secretarul de stat a subliniat aprecierea Ministerul Sănătăţii pentru cei care au purtat masca de protecţie în mijloacele de transport în comun şi în magazine.

„Am convingerea că acest comportament a contribuit la tendinţa de scădere a numărului de cazuri de COVID", a mai spus Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

În altă ordine de idei, Adriana Pistol a precizat că se aşteaptă din partea Comisiei Europene donaţia de vaccin împotriva variolei maimuţei. „Nu este o cantitate foarte mare. Vom oferi contacţilor cazurilor... Din câte ştiu, vor fi primite 5.000 de doze de vaccin”, a precizat Adriana Pistol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel