Premieră absolută pentru România, la Festivalul de Muzică Veche București, ediție jubiliară

Astăzi se dă startul celei mai ample și mai complexe ediții de până acum a Festivalului de Muzică Veche București, organizat în perioada 20 octombrie – 28 noiembrie. În premieră absolută pentru România, Festivalul va gazdui inclusiv un concert de viola organista, un instrument proiectat acum aproape 500 de ani de Leonardo da Vinci și adus la viață de pianistul polonez Sławomir Zubrzycki.

Sala Radio va fi, marți seară, de la ora 19:00, gazda deschiderii celei de-a zecea ediții a Festivalului de Muzică Veche București, cu „Inspired by Italy", concert susținut de Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO), condusă de dirijorul Lars Ulrik Mortensen. În program vor fi prezentate lucrări de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi și Tomaso Albinoni.

Această ediție jubiliară se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

"Publicul festivalului a crescut odata cu noi, iar noi devenim mai buni, mai atenti, mai pregatiti, datorita lui si impreuna cu el. Vorbim despre un public devotat genurilor muzicii vechi dar vorbim in mare masură despre oameni care iubesc muzica pur si simplu, fara a avea doctorate in perioada Barocului muzical, oameni care pot experimenta fara ruperi interioare atat o seara de jazz sau de rock, ori pot aplauda un DJ inspirat in clubul preferat, dar pot savura pe deplin si sonoritatile muzicii vechi. Si asta tocmai pentru ca sunetul muzicii vechi este extrem de proaspat, de „nou" pentru multi dintre ei. Uneori ma gandesc ca muzica clasica, de dupa secolul 18, nu doar ca nu a impins in uitare sau in abandon muzica veche, cat a protejat-o, in felul in care zapada protejeaza rasadurile. Si as spune ca, desi muzica clasica se bucura de vizibilitatea cuvenita, asistam la o binemeritata revenire in atentie a muzicii vechi. Muzici scrise acum 300 de ani sunt ascultate azi cu bucurie si cred ca vor ascultate la fel si peste alti 300 de ani. In fapt, noi nu ne ocupam de muzica veche cat ne ocupam de noutatea muzicii vechi. Este o primavara a muzicii vechi, zapada incepe sa se topeasca," explica Laurențiu Constantin, directorul Festivalului de Muzică Veche București.

În acest an, Festivalul va cuprindae un număr de 14 evenimente, desfășurate la Sala Radio, Palatul Bragadiru, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Țăranului Român, Biserica Anglicană și Foișorul de Foc, cu participarea artiștilor și formațiilor din peste zece țări.

Pe scenele Festivalului vor fi auzite instrumente precum harpa triplă și harpa gotică, lăuta, teorba, arhilăuta, chitara renascentistă, clavecinul, clavicordul, spineta și virginalul, viola de gamba, sopran, tenor, bas, vioara barocă, fidelul sau viola d'amore.

Iată ce concerte fac parte din programul Festivalului

"Il giardino di Giulio Caccini" (Formatia de muzica veche „Faenza" – Franta; 29 Octombrie 2015, Muzeul National Cotroceni), "The English Muse" (Emma Kirkby – soprana, Marea Britanie, Jakob Lindberg – lauta, Suedia; 1 Noiembrie 2015, Palatul Bragadiru), "Early music strings" (Mini-stagiune de cinci concerte solo, 9 – 13 noiembrie 2015, Palatul Bragadiru, Biserica Anglicana), „Simply Bach" (Melinda Béres - vioara baroca, Raluca Enea -clavecin, 15 Noiembrie 2015, Muzeul National Cotroceni), „Royal Fantasies - Consort music for three viols" (Formatia de muzica veche „The Little Light Consort" – Elvetia, 19 Noiembrie 2015, Muzeul National Cotroceni), „Bazar" (Formatia de muzica veche romaneasca „Trei Parale" - Bucuresti, 22 Noiembrie 2015, Muzeul National Cotroceni), "The sound of da Vinci" (Sławomir Zubrzycki - Polonia, Viola organista, 24 Noiembrie 2015, Palatul Bragadiru), „Bach by Night" (Formatia Orchestra Baroca „Il Gardellino" – Belgia, 28 noiembrie, Sala Radio)

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas și benzinăriile OMV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel